Az SZDSZ bemutatta törvényjavaslatát az egészségbiztosítókról

Elkészült az SZDSZ törvényjavaslata az egészségbiztosítókról - jelentette be Kuncze Gábor pártelnök, a Liberális Egészségügyi Tanács elnökével közösen sajtótájékoztatón csütörtökön.

Molnár Lajos elmondta: a 154 paragrafusból álló törvényjavaslat rendezni szeretné a magyar egészségügyet. "A tagadott, rejtett, de mindenképpen egyre erősebb és jelenlévő, mindnyájunk által ismert szerkezeti, nem mindig tiszta üzleti folyamatok helyett megteremti a lehetőségét annak, hogy (...) szabályozott, versenyszerű, nyílt működése legyen az egészségbiztosítóknak és az egészségügyi intézményeknek" - hangoztatta.

A részleteket ismertetve közölte, hogy nem kívánják megváltoztatni a kötelező társadalombiztosítási rendszert: törvényben meghatározott járulék fejében továbbra is mindenkinek garantálnák az azonos színvonalú ellátást. Ugyanakkor megteremtenék azt a lehetőséget, hogy megfelelő tőke és jogszabályi garanciák mellett a kötelező egészségbiztosítást magánbiztosítók is nyújthassák - mondta.

A törvényjavaslat értelmében a betegek választhatnának a biztosítók közül, így járulékrészüket a kiválasztott biztosító kapná meg az Egészségbiztosítási Alapból fejkvóta alapján. Ezzel megszűnne a betegek kiszolgáltatottsága - mutatott rá. Kifejtette, hogy korlátoznák a kötelező egészségbiztosítási szolgáltatásokból származó profit mértékét, és szigorúan szabályoznák, hogy annak jelentős részét népegészségügyi célokra, illetve az intézmények színvonalának fejlesztésére kell felhasználni.

Mint mondta, a magán egészségbiztosítók nyeresége a kiegészítő biztosításként választható magánbiztosítási csomagokból származna. Példaként említette, hogy ilyen csomagba kerülhetne az önrész átvállalása, a magasabb táppénz biztosítása és a komfortszolgáltatások is.

Molnár Lajos kiemelte, hogy a javaslat az Országgyűlésnek alárendelve létrehozná az Egészségügyi Tanácsot, amelyben képviseltetné magát a Legfelsőbb Bíróság, az orvosi érdekképviseletek, az egészségügyi intézményeknek, és az állampolgári jogok biztosa is.

A testület feladata lenne az egészségügyi szolgáltatások díjtételeinek év végi megállapítása és közzététele a következő évre vonatkozóan. Ezzel - a mai gyakorlattal szemben - az intézményekben lehetővé válna a normális pénzügyi tervezhetőség és a magántőke szabályozott bevonása - mondta. Kitért arra is, hogy a törvényjavaslat szerint kötelezővé tennék az intézményekre vonatkozó minőségbiztosítási adatok nyilvánossá tételét, hiszen a beteg így dönthet tudatosan arról, kire bízza gyógyulását.

Kuncze Gábor elmondta: a szabad demokraták által régóta képviselt több biztosítós modellről szóló törvényjavaslatot benyújtják az Országgyűlésnek, annak ellenére, hogy azt valószínűleg már nem tárgyalják meg ebben a ciklusban.

"Ez az, amit a Szabad Demokraták Szövetsége megvalósíthatónak és megvalósítandónak tart a következi parlamenti ciklusban" - mutatott rá. Mint mondta, a törvényjavaslatot eljuttatják a rendszerváltás óta egészségügyi miniszteri posztot betöltött politikusoknak is, és arról kerekasztal-beszélgetést kezdeményeznek majd velük. "Egy biztos, a magyar egészségügy ügye az közös ügyünk kell, hogy legyen, egészen egyszerűen azért, mert pontosan 10 millió magyar állampolgárt érint, és ez a politikának nem lehet mindegy" - hangoztatta a pártelnök.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.