Oroszországban aggodalmat kelt az amerikai bázisok gyűrűje

Az amerikai erők romániai telepítése nyomán a NATO harcászati eszközökkel is elérheti Oroszország egész európai részét - jegyezte meg egy orosz tábornok egy interjúban.

A Constanta környékéről a harcászati repülőgépek egy óra, a rakéták öt perc alatt elérhetik Oroszország központi részét -  mutatott rá Valentyin Rog vezérőrnagy a Nyezaviszimaja Gazeta című lap csütörtöki számában.

Traian Basescu román elnök és Condoleezza Rice amerikai  külügyminiszter kedden Bukarestben megállapodást írt alá amerikai csapatok telepítéséről négy romániai bázison. Oroszország reagálása attól függ, milyen mennyiségű és minőségű erőket telepítenek ezekre  a támaszpontokra, és milyen terveket dolgoznak ki az alkalmazásukra  - mondta szerdán Szergej Ivanov orosz védelmi miniszter.   

Rog szerint Oroszország körül szűkül a NATO és az Egyesült Államok támaszpontjainak gyűrűje. Ez kettős gyűrű. A külsőt a NAT katonai potenciálja alkotja. A belső a balti és a kelet-európai  országokon át húzódik. Ezekhez a közeljövőben Ukrajna és Grúzia is csatlakozni kíván. Az orosz Fekete-tengeri flotta maradványai be vannak szorítva a területi vizekre - fejtegette a vezérőrnagy.       

Az amerikai támaszpontok Romániába és más kelet-európai országokba való előretolása alaposan lerontja Oroszország geopolitikai helyzetét. A NATO immár nemcsak stratégiai, hanem taktikai eszközökkel is elérheti Oroszország egész európai részét -  mondta Rog a Nyezaviszimajának, emlékeztetve: az Egyesült Államok négyezer manőverező robotrepülőgéppel vértezte fel haderőit. Vajon mire kellenek ezek? - bizalmatlankodott. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.