A Bázis képezte ki a belga kamikazét

Kedves, udvarias, jól nevelt volt.

Talán egy kicsit befolyásolható - mondja az egyik szomszéd, jó gyerekkori ismerős Muriel Degauque-ról. Mióta a félbulvár belga lap, a La Derniere Heure felfedte a kilétét, a vallon aszszony neve bejárja a világsajtót. Ő volt az, aki - első fehérként, ráadásul nőként - öngyilkos merényletet követett el egy hónapja Bagdad külvárosában. Férje, Issam Goris is ott lelte halálát: az amerikaiak leterítették, mielőtt hasonló tettet követhetett volna el.

Gyermekük nem volt. A 38 évesen meghalt Muriel Degauque szülei magukba roskadva ülnek a csendes, vallóniai Monceau-sur-Sambre-ban, középosztálybeli kényelmet tükröző vörös téglás házukban. Mint a belga sajtónak elmondják, lányuk jó tanuló volt, kereskedelmi iskolát végzett, egy pékségben, majd kávézóban dolgozott. Még akkor sem gondoltak semmi rosszra, amikor muzulmán férfihez megy hozzá, maga is felveszi az iszlám vallást, megtanul arabul, s a Koránt bújja.

Talán csak akkor fordul minden végérvényesen rosszra, amikor a fiatalasszony elválik, s hozzámegy a marokkói, radikális muzulmán Issam Gorishoz. Ő szigorúbb viseletet is megkövetel a házban, mint az első férj. - Muriel muzulmánabb lett a muzulmánoknál - mondják.

Nem valószínű persze, hogy a vallóniai Charleroi-ban élő pár önmagától eljutott volna a bagdadi öngyilkos merénylet gondolatáig. Mint az Belgiumban régóta nem titok, Brüsszel az al-Kaida egyik európai központja. A "Bázis bázisát" a főleg marokkói származású, honosított belga állampolgárokból álló arab közösség szélsőséges kisebbsége alkotja. Szakértők szerint az al-Kaida azért keres fehér terroristákat, mert kevésbé feltűnőek, s nemzetközi utazásokat is könynyebben bonyolítanak le.

A belga szövetségi rendőrségnek még 1990-ben feltűnik egy arab férfi. Egy Líbia-barát tüntetésen azt kiabálja: "Dögöljön meg Belgium!" A 47 éves Habib Soughirt, egy brüsszeli muzulmán iskola vallástanárát kiutasítják az országból. Ám fiai itt maradhatnak. Most kettejüket, Bilal és Souhaieb Soughirt vádolják többek között azzal, hogy működtették a Muriel Degauque körüli "hálózatot", őt a kamikaze akcióra rábírták, kiképezték. - Mások is követhetik őt - magyarázza a szövetségi államügyész, míg szóvivője azt mondja: "előbb vagy utóbb" fel kellett bukkannia a belga kamikazénak. - Nyilvánvaló, hogy toboroznak. Néhány hálózatot felszámoltunk, de ki mondhatja meg a jövőt? - mondja Eric Van der Sypt.

Muriel Degauque
Muriel Degauque
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.