Titkos börtönök, cáfolat és kétely

Aleksander Kwasniewski lengyel államfő tegnap határozottan cáfolta, hogy az amerikai Központi Hírszerző Ügynökségnek (CIA) valaha is lettek volna titkos börtönei az elfogott magas rangú al-Kaida-vezetők számára az ország területén.

- Nem voltak ilyen börtönök, és ma sincsenek - szögezte le Kwasniewski a Radio Zet magánrádiónak adott interjúban.

Az ABC amerikai tévécsatorna kedden azt állította, hogy az Egyesült Államok az al-Kaida 11 magas rangú vezetőjét tartotta fogva lengyel börtönökben. E fogva tartások időpontját ugyanakkor az ABC nem közölte. Az amerikai tévé, névtelenséget kérő titkosszolgálati forrásokra hivatkozva, azt is tudni vélte, hogy a CIA az elmúlt hetekben gyorsan evakuálta terroristagyanús foglyait Lengyelországból Európán kívülre, "egy szaharai bázisra", miután kiszivárogtak az első leleplezések a titkos börtönökről. Az ABC a 11 fogoly között több olyan személyt is felsorolt, akiket a 2001. szeptember 11-i, New York és Washington elleni merényletekben való részvétellel gyanúsítottak.

Belgium vizsgálatot kíván indítványozni az Európai Unió tagállamainak területén működő titkos amerikai börtönökről - közölte szerdán Brüsszelben Karel de Gucht belga külügyminiszter orosz kollégájával, Szergej Lavrovval folytatott megbeszélése után tartott sajtótájékoztatóján.

Karel de Gucht hangsúlyozta, hogy 2006-ban, amikor az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) soros elnöki tisztét betölti, Belgium minden erejével azon lesz, hogy megállapítsa az igazságot azzal kapcsolatban, működtek-e az EU-tagállamok területén az amerikai CIA titkos börtönei, amelyekben nemzetközi terrorcselekményekkel vádolt gyanúsítottakat tartottak fogva.

| Condoleezza Rice Kijevben hangoztatta, hogy a kínzások elleni egyezmény hatályát kiterjesztik az amerikaiakra, bárhol is tartózkodjanak a világban. Korábban az amerikai kormányzat úgy értelmezte az egyezményt, hogy az csupán az Egyesült Államok területén érvényes. Emberjogi csoportok állítása szerint amerikai biztonsági illetékesek a jogi kiskaput kihasználva kínoztak meg foglyokat Afganisztánban és a kubai Guantánamo amerikai támaszponton. Amerikai tisztviselők szerint Rice bejelentése jelentős fordulat az amerikai politikában, és az európai és amerikai kongresszusi nyomás hatására következett be. Rice bejelentésének amerikai belpolitikai vonzata is van, mert John McCain republikánus párti szenátor, egykori vietnami veterán olyan törvényt kezdeményezett, amely megtiltaná a "kegyetlen, embertelen és megalázó" bánásmódot a foglyokkal, és bezárná az ügyben alkalmazott amerikai jogi kiskaput.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.