Kudarc az EU-konklávé

Pár óra alatt bebizonyosodott: az EU-tagállamok élesen elutasítják a brit elnökségi javaslatot az uniós keretköltségvetés megkurtítására. London telje-sen elszigetelődött. Gyurcsány Ferenc újra megkereste Tony Blairt.

London új javaslatokat nyújt be a jövő hét elején a 2007-13-as EU-keretköltségvetésre - ezt volt kénytelen bejelenteni szerda este Jack Straw brit külügyminiszter, miután a Brüsszelbe összehívott rendkívüli miniszteri konklávén már hiába tesztelte tovább a tagállami reakciókat. A legtöbben ugyanis élesen ellenezték a 847 milliárd eurós "mini büdzsét", amely a 25 milliárdos lefaragás után a kifizetések szintjén a lélektani határ, a nemzeti összjövedelem egy százaléka alá süllyed. - Nagyon keményen dolgozunk tovább - fogalmazott Straw, mindamellett hozzátéve: "a siker esélye gyenge". Tony Blair kormányfő a héten maga is konzultál az EU állam-, és kormányfőivel. Mint szerdán ismertté vált, Gyurcsány Ferenc kormányfő a nap folyamán újabb levelet írt Blairnek, hangot adva elégedetlenségének.

Az új tagállamok különösen a kohéziós (felzárkóztatási) politika 14 milliárd eurós megnyirbálását nehezményezik - legalábbis a júniusban beragadt luxemburgi elnökségi javaslathoz viszonyítva. Baráth Etele EU-miniszter magyar újságíróknak elmondta: remény van rá, hogy a jövő héten mégis megállapodás születik. Mint mondta, most mindenki taktikázik. Ritka egységbe kovácsolta a brit javaslat a 24 magyar euro-képviselőt is, akik közös nyilatkozatban utasították vissza a benne foglaltakat. Lengyel részről minden tagállamot megkerestek, sürgetve az unión belüli szolidaritás érvényesülését. José Manuel Barroso európai bizottsági elnök megismételte: a javaslat a jelenlegi formájában elfogadhatatlan, miközben "Európa nem engedhet meg magának egy válságot." A kohéziós politika megnyirbálását "régi típusú segélypolitikának" nevezte. (Straw - sokak szerint teljesen elvétve az irányt - hétfőn a Marshall-segélyhez hasonlítgatta a kohéziós költségvetést, mintha legalábbis külső szereplők támogatásáról lenne továbbra is szó.)

Brüsszeli megfigyelők két eshetőségre hívják fel a figyelmet. Az egyik szerint a britek célja végső soron a megegyezés, még ha a saját szempontjaik szerint is. Igazi javaslataik csak most jönnek, egyelőre csak rá akartak ijeszteni a tagállamokra. Az új számok meglágyítják a társakat, jövő pénteken létrejöhet a megegyezés. A másik verzió viszont úgy tartja: Blairnek nem célja a megállapodás, s a különleges "brit csekk" feladását belpolitikai okokból nem is engedheti meg magá-nak. (Miközben Philippe Douste-Blazy francia külügyminiszter úgy véli: 14 milliárdot kellene feladniuk ebből a briteknek.) A pesszimista változat képviselői állítják: a terrorizmusellenes intézkedéscsomag alsóházi elutasítása után Blair vezetői szerepe meggyengült, miközben pártbéli vetélytársa és pénzügyminisztere, Gordon Brown vehemensen ostorozza az EU-költségvetés egész, elavultnak tekintett szerkezetét, a közös agrárpolitika lényegében felszámolással egyenlő átalakítását szorgalmazza, a végsőkig védve a csak Londonnak járó, még 1984-ben kiharcolt különleges vissza-térítést.

Jack Straw brit külügyminiszter és dán kollégája, Per Stig Moller
Jack Straw brit külügyminiszter és dán kollégája, Per Stig Moller
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.