Bérmegállapodás a közszférában

Tegnap váratlanul megállapodással zárult a közalkalmazottak és a köztisztviselők jövő évi béremeléséről folyó tárgyalássorozat. A felsőoktatási intézményekben oktatók és a tudományos kutatók legkisebb havi fizetése áprilistól 416500 forint lesz.

Tegnap váratlanul megállapodással zárult a közalkalmazottak és a köztisztviselők jövő évi béremeléséről folyó tárgyalássorozat az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács ülésén. A kormány elnyúló vitára számított, az ülésen talán ezért nem volt jelen a munkaügyi miniszter. Az átlagosan 4,8 százalékos bruttó keresetnövelést tartalmazó dokumentumot a tárca politikai államtitkára látta el kézjegyével. (Csizmár Gábor "igazoltan" maradt távol, hiszen a kormány ülésén vett részt.)

Vélhetően a munkavállalók és az önkormányzatok is elégedettek a kompromisszumos megállapodással. A mintegy 550 ezer közalkalmazott - pedagógusok, az egészségügyben, a szociális és a kulturális területen dolgozók - illetménytáblája április 1-jétől három százalékkal - a tervezett inflációnál tehát nagyobb mértékben - emelkedik. (A kormány javaslata szeptember 1-jétől 4,5 százalékos növelés volt, a szakszervezetek viszont januártól szerették volna emelni a fizetéseket.)

Szabó Endre, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának elnöke lapunknak elmondta: a tárgyalásokon az Országos Érdekegyeztető Tanácsban a versenyszférára elfogadott minimálbér-döntéseket vették alapul, illetve az ott 2006-ra elfogadott négy-öt százalékos bruttó keresetnövelési ajánlatot. Így a közalkalmazotti illetménytábla legkisebb fizetési fokozatában az illetményalap 62500 forint lesz, annyi, mint a minimálbér. A középfokú szakképzettséget igénylő munkakört ellátók bérminimuma 65700 forintra emelkedik. A felsőoktatási intézményekben oktatók és a tudományos kutatók legkisebb havi fizetése áprilistól 416500 forint lesz. A közalkalmazotti pótlékalap is nő jövőre: 3,7 százalékkal, vagyis 19600 forintra. A mintegy százezer köztisztviselő illetményalapjáról 36800 forintban állapodtak meg. Az idén ez az összeg még 35 ezer forint.

Az egyezség azért hiúsult meg a múlt héten, mert az önkormányzatok arra hivatkozva, hogy nem látnak garanciát a béremelés fedezetére, távol maradtak az ülésről. Most viszont a kormány már vállalta, hogy támogatja az önkormányzatok költségvetésének további növelésére benyújtandó módosító indítványt.

Közalkalmazotti illetménytábla 2006-tól

Fizetési fokozatAlapvégzettségFőiskolaEgyetem

1. (kezdő, gyakorlat nélkül) 62500 114600 151800
5. 68800 134100 188200
10. 76600 162700 233800
14. (több évtizede dolgozó) 82800 185700 273200

Forrás: SZEF

A Munkástanácsok elfogadhatatlannak tartja a kormány által megjelölt európai bérfelzárkóztatási cél és az annak elérését szolgáló eszközök közötti ellentmondást. Palkovics Imre elnök szerint a magyarországi bérek nemcsak az európai átlagtól maradnak el jócskán, hanem a magyar gazdaság teljesítményétől is. Tehát ha duplájára emelkednének a bérek, akkor sem érnék el a gazdaság termelékenységi szintjét - állítja a Munkástanácsok vezetője.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.