Megremegett a forint

Az európai kamatemelések és a nemzeti valuta helyzete megdrágítja a hiteleket. Tovább gyengélkedik a forint a bankközi piacon, árfolyama tegnap átmenetileg átlépte a 254 forintos határt is. A szakemberek szerint a Fitch Ratings előző napi, Magyarország adósminősítését lerontó döntése bátortalanítja el a befektetőket, akik a leminősítés további hullámverésétől tartanak.

Az irányadó eurókamat múlt heti emelése után a jövő héten várhatóan a svájci jegybank is kamatemelésről dönt. A szigorítások rövidesen itthon is drágíthatják a devizahiteleket, akárcsak a forint gyengülése, amelynek hatását az adósok már most is érezhetik.

A forint- és a devizahiteleknél egy időben szakadhat meg a két éve tartó kamatcsökkenési trend - figyelmeztetnek szakértők. A forinthitelek esetében a Fitch leminősítése nyomán emelkedő hozamszint fékezheti le, illetve állíthatja meg a kamatok eddig is igen lassú apadását, míg a devizahiteleket a forint gyengülése és az irányadó euró- és svájcifrank-kamatok emelése is drágíthatja a következő hónapokban. Aki devizakölcsönt törleszt, már észrevehette a forintgyengülés hatását. Egy ötvenezer forintos havi részlet nagyjából kétezer forinttal emelkedett az elmúlt két hónapban.

Az Európai Központi Bank múlt heti kamatemelését egyelőre nem érvényesítették a hazai pénzintézetek az euróhitelek kamatában, azt azonban már több helyen jelezték: ha az EKB tovább emel, a hitelek árának emelése elkerülhetetlen lesz. Kovács Attila, az OTP Bank finanszírozási igazgatóságának ügyvezetője lapunknak úgy fogalmazott: "egy általános piaci kamatemelési tendencia hatással lehet az ügyfelek számára nyújtott devizahitelek kamataira is. Elsőként a vállalati hitelek területén várható kamatemelkedés, de a szigorítás később kihathat a lakossági devizahitelekre is, hiszen a bankok magasabb kamatszinten jutnak forráshoz, amelyből ezen hiteleket finanszírozzák".

A legnépszerűbb, svájci frankban jegyzett kölcsönöket eddig nem érintették a svájci központi kamatemelések, a bankok az erős versenyben "lenyelték" az elmúlt egy évben történt, összesen fél százalékpontos szigorítást. Ezt eddig azért is tehették meg, mert a rendkívül alacsony - 0,25 százalékról 0,75 százalékra felkúszó - svájci alapkamatszint mellett így nagyobb jövedelmezőséget érhettek el, mint a hasonló forintalapú kölcsönökön. A jövő hét csütörtökén ugyanakkor a svájci jegybank várhatóan ismét kamatot emel, és ezzel 1, esetleg 1,25 százalékra növeli az irányadó kamatát. Az elemzők pedig fél éven belül további szigorításra számítanak, ami - teszik hozzá - idővel elkerülhetetlenné teszi a hitelek drágítását is.

Az EKB igazgatótanácsának egyik tagja, Lorenzo Bini Smaghi egy tegnap megjelent, de még a múlt heti monetáris szigorítást megelőzően készült lapinterjújában igyekezett ismételten megnyugtatni a befektetőket: az eurózóna központi bankja nem tervez további kamatemeléseket. Elemzők ugyanakkor továbbra is biztosra veszik, hogy az irányadó eurókamat tovább emelkedik jövőre. Mint mondják: egyetlen negyed százalékpontos emelésnek nem lett volna semmi értelme.

A bizonytalan forintárfolyam, illetve a kamatszint emelkedése azért érintheti kínosan a hazai bankrendszert, mert az elemzők már most is igen borúlátó képet festenek a magyar bankszektor jövő évéről. A növekedés lendületét veszélyeztetheti - az esetleges megszorító költségvetési politika mellett - a lakosság növekvő eladósodása is, amely egyre nagyobb óvatosságra inti a pénzintézeteket.

A háztartások élénk hitelfelvételi kedve, különösen a legdrágább fogyasztási hitelek iránt egyre erősödő kereslet a lakosság számára is figyelmeztető jel: az emelkedő kamatok, de különösen a forint esetleges további értékvesztése nehéz helyzetbe hozhatja azokat, akik lehetőségeik határáig eladósodtak az elmúlt években - ilyen háztartásokból a bankszakemberek szerint igen sok van ma már, a négy-öt éve tartó hitelezési boomnak "köszönhetően".

Járai: Újabb intő a Fitch-minősítés

Rövid távon nem befolyásolja a hazai gazdasági folyamatokat a Fitch korrekt értékelése - így kommentálta Járai Zsigmond, a Magyar Nemzeti Bank elnöke tegnap Zalaegerszegen azt, hogy a legnagyobb európai hitelminősítő, a Fitch Ratings lerontotta hazánk befektetői minősítését. A jegybankelnök kijelentette: a gazdaság fejlődik, jól alakul az infláció, a GDP, s kedvező a működőtőke-beáramlás is. Járai Zsigmond ugyanakkor hangsúlyozta: a Fitch jelentése egy az intők sorában, a figyelmeztetéseket pedig komolyan kell venni. Mint mondta, a legfontosabb teendő az államháztartási reform elindítása lenne, de sajnos a konvergenciaprogramból - amely szerinte nem hordozza a hitelesség jegyeit - hiányoznak az ilyen intézkedések. Járai Zsigmond kérdésre válaszolva közölte: nem lehetetlen az euró 2010-es bevezetése, de ehhez nagy reformokra lenne szükség. (Tudósítónktól)

Családi veszteségek

A kormány gazdaságpolitikája közvetlenül veszélyeztet sok százezer családot - jelentette ki Orbán Viktor, a Fidesz elnöke tegnap annak kapcsán, hogy a Fitch hitelminősítő intézet leminősítette a hosszú lejáratú magyar devizaadósságot. Orbán szerint a leértékelés nyomán bekövetkező forintárfolyam-változás miatt sok család mehet tönkre, mert plusz 8-10 ezer forintos havi tehernövekedés csődöt jelenthet számukra. (Az elmúlt két nap jelentősnek mondható, 0,8 százalékos forintgyengülésével számolva ilyen tehernövekedés havi egymilliós törlesztőrészletnél következne be. Ilyen részletet százmilliós hiteleknél lehet fizetni. Tízszázalékos forintgyengülés, vagyis 277 euró/forint árfolyam esetén a 8-10 ezer forintos tehernövekedéshez is 80-100 ezer forintos részlet tartozik. - A szerk.) Orbán Viktor szerint mindazonáltal a visszaminősítés "szégyen", hiszen itt a szótartásról, kiszámíthatóságról és átláthatóságról van szó. Ugyanakkor hangsúlyozta: nem az országot minősítették vissza, hanem a hosszú lejáratú magyar devizaadósságot. (Hírösszefoglalónk)

"Hamis" aranyrudak és pénzkötegek az MNB látogatóközpontjában
"Hamis" aranyrudak és pénzkötegek az MNB látogatóközpontjában
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.