Az ENSZ a kínzás tilalmának betartására intette Amerikát felségterületén kívül is

Az ENSZ emberi jogi főbiztosa szerdán felszólította az Egyesült Államokat, hogy a kínzás tilalmát saját felségterületén kívül is tartsa tiszteletben, John Bolton amerikai ENSZ-nagykövet pedig azzal vágott vissza, hogy Louise Arbour jobban tenné, ha a világ igazi emberi jogi gondjaival foglalkozna.

Louise Arbour az ENSZ New York-i székhelyén felrótta az Egyesült Államoknak, hogy a guantánamói fogolytáborral megengedhetetlen módon a "jog senki földjét" akarta megteremteni. Felszólította a washingtoni kormányt, hogy vesse alá magát vizsgálatnak (amelyet az ENSZ szakértői végeznének). Kijelentette, hogy a demokráciában elfogadhatatlanok az olyan felszólítások, hogy egyszerűen csak bízni kell a washingtoni kormányban.

John Bolton nagykövet rögvest nyilatkozott a sajtónak, és elutasította a főbiztos szavait."Az olyan kijelentések, mint amilyeneket Arbour asszony tett, semmit sem segítenek. Jobban tenné, ha inkább a világ valódi emberi jogi gondjaival foglalkozna" - mondta.

Louise Arbour a minap felhívta fel a figyelmet arra, hogy a terrorizmus elleni háborút egyre gyakrabban használják fel kifogásként a "kínzás tilalmának a felvizezésére".

Condoleezza Rice amerikai külügyminiszternek a kínzással kapcsolatos kijelentéseire utalva az emberi jogi főbiztos kijelentette: Egy dolog azt mondani, hogy nem hagyjuk jóvá a kínzást, és megint más azt mondani, hogy garantáljuk, hogy ez nem fog megtörténni.

Csupán ürügy Arbour szerint egyes amerikai politikusoknak (Dick Cheney alelnök) az az érvelése, hogy kivételes esetekben engedélyezni kell a kínzást (az amerikai Központi Hírszerző Ügynökségnek), ha azzal sok ártatlan ember életét kioltó terrortámadásokat lehet megakadályozni. "Ha a biztonságpolitikában az eszköz szentesíti a célt, olyan világban találhatjuk magunkat, amelyben nincs se szabadság, se biztonság" - mondta.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.