Gyurcsány Ferenc levelet írt Tony Blairnek az EU költségvetésével kapcsolatban

Az Európai Unió költségvetésének mindenkinek azt kell üzennie, hogy Európa egésze elkötelezett a tagországok közötti különbségek csökkentése mellett - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök.

Egy kaposvári fórumon a miniszterelnök elmondta: a nap folyamán levelet írt Tony Blair brit miniszterelnöknek, amelyben tudatta, Magyarországnak a jelenlegi formában elfogadhatatlan a benyújtott költségvetés.

Magyarázatként elmondta: a brit javaslat elfogadhatatlan, több szempontból is. Egyrészt azért, mert azt jelentené, hogy a 2007-2013 közötti időszakban kevesebb pénz jutna az újonnan csatlakozott országoknak, köztük Magyarországnak. Továbbá azért is, mert ellenkezik azzal a fontos elvi kérdéssel, hogy az Európai Unió a hétköznapokban elsősorban szociális belső egyensúly létrehozását jelenti a polgárainak. Az egységes Európa pedig azt jelenti, hogy az unió országaiban élőknek nem kell úgy gondolniuk, hogy másodosztályú állampolgárok Európában - tette hozzá.

A többi EU-tagállamhoz fordult Lengyelország az unió költségvetése miatt

Felhívással fordult Lengyelország az Európai Unió tagállamainak vezetőihez, hogy az új költségvetés elfogadásakor tartsák szem előtt a szolidaritás elvét, és legyenek nagyvonalúbbak az új tagokkal szemben.

Aleksander Kwasniewski elnök és Kazimierz Marcinkiewicz kormányfő szerdán közös nyilatkozatot írt alá, amelyben felszólítják az unió vezetőit, hogy "2007-2013-ra olyan költségvetést fogadjanak el, amely szem előtt tartja a szolidaritás elvét, és segít az új tagállamoknak, hogy szűkítsék a civilizációs rést... Európának jó költségvetésre van szüksége, Európának szüksége van a tartós együttműködésre, Európának szolidaritásra van szüksége" - hangzik a felhívás.

Kwasniewski a miniszterelnökkel közösen tartott varsói sajtóértekezleten külön hangsúlyozta: "Rendkívül fontos, hogy a december 15-16-i csúcsértekezleten elfogadják a költségvetést", de ennek "jó költségvetésnek" kell lennie.

A lengyel vezetők közölték, hogy érintkezésben állnak az új tagállamok élén álló kollégáikkal a közös álláspont kialakításának érdekében.

Straw: London új javaslatokat tesz a jövő héten az EU-költségvetésre

London "új javaslatokat" terjeszt elő a jövő héten az Európai Unió 2007 és 2013 közötti költségvetésére - közölte Brüsszelben Jack Straw brit külügyminiszter, miután az Európai Bizottság és sok tagállam is elutasította a hétfőn nyilvánosságra hozott brit javaslatot.

A következő napokban további kétoldalú megbeszélések lesznek, és ezek alapján terjesztik elő az újabb javaslatot a december 15-16-i csúcstalálkozón - mondta Straw az Európai Unió minisztereinek rendkívüli szerdai találkozója után. - "Szűk a tér a megállapodásra" - tette hozzá a brit külügyminiszter.

Straw újságírók előtt bejelentette: Valamennyi szinten új konzultációkat tartanak. Tony Blair brit kormányfő konzultál uniós kollégáival, hogy a jövő hét elején új javaslatokat nyújthasson be.
Az új javaslatok célja, hogy kivezesse az EU hosszú távú költségvetését a zsákutcából. Az EU júniusi csúcstalálkozóján a tagállamok vezetői nem tudtak megállapodni a soros elnöki tisztet betöltő Luxemburg által benyújtott javaslatokról. A jelenlegi soros elnök, Nagy-Britannia hétfőn ismertette a költségvetésre vonatkozó javaslatát, amelyet az Európai Bizottság és a tagállamok többsége is elutasított.

Londonban kedden közölték, hogy Tony Blair csütörtökön és pénteken legkevesebb nyolc EU-tagállam vezetőjével találkozik Downing Street-i rezidenciáján, hogy megvitassa a javaslatokat. Blair szóvivője úgy vélte, hogy a jövő heti brüsszeli EU-csúcson még mindig van lehetőség megállapodni a költségvetési kiadásokról, de "ez a partnereinkkel folyó tárgyalások végkifejletétől függ".

(MTI/AP/AFP))

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.