A sors természetes bolondja

Lear: Ki vagy?

Kent: Ember.

Az orosz katonák apjával együtt vitték el. "Nagyon nagy szerencsém volt, ki tölthet ennyi évet így együtt a faterjával." Megismerte a Szovjetuniót széltében és hosszában. S belészeretett, mint annyian, a kommunizmus szirénénekébe. Az ember egyenlőnek és szabadnak születik. Szegény és gazdag, külvárosi srác és falusi parasztgyerek éppúgy nekimehet a világ meghódításának, mint keresztény úrilány vagy szemüveges értelmiségi. Be a pártba. Be a Pénzügyminisztériumba. Pesti vagány, aki röhög a miniszterén és célba dob titkáraként az ajtajára. A világ szemét, rohadt, mocsok, de megváltoztatható. "Nyomtuk az ipart, hittünk benne." 1956-ban párttitkár. Október vége. Ordibálás a nagyteremben. Visszaordibál. Megválasztják a Forradalmi Bizottságba. Később az elnök Pulairól: - Nem volt nála tisztességesebb és karakánabb ember a minisztériumban. Mindenkit megvédett. November 1-jén, nyolcan megalapítják a Kádár-Nagy MSZMP-t. 12-én megérkezik Kossa, kinevezett miniszter, szovjet tankon. "Úgy kibasztak, hogy nyomom se maradjon! Nem bírták, hogy én itt voltam, ők meg lapultak."

Megtagadhatta volna magát, a többieket. "Here's good world the while!" Feladni mást, magunkat menteni, éltünket a politikátlan hivatalnak, a nemes tudománynak szentelni - finom világ! Példát adott. A finom igenis, nem is, a majdnem, az éppen csak, a sikamlós, ha én nem, akkor más helyett, egyetlen durva, udvariatlan szó: nem. Belőlem nem csináltok... Miniszterhelyettesből munkanélküli, majd OTP ügyintéző. A kommunista szirén meghízott, rosszul úszott, hangja el-elcsuklott, de Pulai Miklós talán nem is benne hitt, hanem az akkori kék égben, a hullámzó, végtelen, kalandos tengerben.

A hivatalnak is vannak hősei. Pulai úgy hajózott a Nemzeti Bank, majd a Tervhivatal hajóin, hogy mindent tudott a gépháztól a kormányzásig. Amikor Nyers Rezső a hatvanas évek közepétől jeleket adhatott egy új gazdasági mechanizmus létrehozására, Pulait a fedélzeten találta. Vályi Péter, Ajtai Miklós, Kiss Árpád, Tímár Mátyás és Pulai Miklós nélkül sohasem lett volna 1968. Az Országos Tervhivatal, a Pénzügyminisztérium, a Magyar Nemzeti Bank vezető hivatalnokai nélkül a magyar reform megfeneklik. Így is zátonyra futott, de ez nem rajtuk, hanem a szovjet politikusokon és magyar híveiken múlt.

Pulai "hatvannyolcas" volt a hetvenes években, amikor a reformokat visszavették. Hitt a reformok és a reformerek visszatértében. Beásta magát. Fiatalokat gyűjtött. Pofázott. A hivatal Liskája volt. Igen, a zseniális, kötekedő, plebejus, világot kihívó Liska Tibor hivatalnok édestestvére. Gúnyolódott és átkozódott. Szabadszájúságra bíztatott. Nehéz volt ez kivetett értelmiséginek is, hát még bürokráciába nyomott, nagyon élő embernek. A legnépszerűbb és legszeretettebb ember volt, előttünk fiatal pénzügyes közgazdászok előtt.

Középponti szerepet kapott a nyolcvanas évek elején indult reformhullámban. Részt vehetett az IMF- és Világbank tagság tárgyalási folyamatában, majd ő lett a Világbank magyar kormányzója. De a nyitásért nem adta fel a reformokat. Ellenkezőleg, egyike volt a kétszintű bankrendszer első hirdetőinek, majd a kereskedelmi bankok életre hívóinak. Pulai nemcsak segített Magyarországot gazdaságilag leválasztani a szovjet birodalomról, de mindent megtett azért, hogy hozzákössön minket az új világhoz. Nem rajta múlt, hogy felemásan és tragikomikusan sikerült.

A kommunizmus szirénje víz alatt úszik, hangtalan. A rendszerváltás szirénje csukladozik, elment a hangja. A víz halkabban csobban. Ki vagy? S a hűséges Kent, vesztett ügyek, nagy szomorúságok tanúja, nyugodtan mondhatja: - Ember. Pulai Miklós nyolcvan éves.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.