Rice Amerika testvérének nevezte Romániát

Romániai amerikai támaszpontok létrehozásáról írt alá megállapodást az amerikai külügyminiszter Bukarestben.

Katonai és hírszerzési együttműködésről tárgyalt Bukarestben Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter Traian Basescu román államfővel, majd román kollégájával aláírta az amerikai bázisok romániai telepítéséről szóló egyezményt.

Rendkívüli biztonsági intézkedések közepette érkezett meg háromórás bukaresti látogatására Berlinből Condoleezza Rice.

A Fekete-tenger partjához közeli légi támaszponton, az észak-dobrudzsai babadagi gyakorlótéren, az erdélyi Nagysink (Cincu) körzetében lévő gyakorlótéren, valamint az Al-Duna menti Braila megyében lévő Smardanban hoznak létre amerikai katonai bázisokat, illetőleg gyakorlótereket.

A román államfő hangsúlyozta: az együttműködés nemcsak katonai téren, hanem a hírszerzés területén, a titkosszolgálatok között is érvényesül majd. Rice ezzel kapcsolatban maga is leszögezte: a terrorizmus elleni hatékony küzdelem feltételezi a terroristákról szóló információk megszerzését és cseréjét.

Arra a kérdésre, hogy az Egyesült Államok miért Romániával és nem Bulgáriával írt alá ilyen szerződést, Rice kifejtette: Bulgária is szövetséges állam, de Washingtonnak különleges a viszonya Romániával.

A magas rangú vendég nagyra értékelte Románia aktív szerepét Afganisztánban, Irakban és a Balkánon. A román áldozatvállalást meg is köszönte nyilvánosan, hangoztatva, hogy a terrorizmus ellen, az önkény alatt szenvedő népek felszabadításáért folytatott harcban Románia nemcsak Amerika barátjaként, hanem testvéreként is helytáll.

Basescu egy kérdésre válaszolva elmondta: Románia már akkor vállalta e szövetséges magatartás kockázatát, amikor beszállt az afganisztáni, iraki és nyugat-balkáni műveletekbe. Románia iraki jelenlétével kapcsolatban kifejtette: az ország mindvégig teljesíti szövetségesi kötelezettségeit, egészen addig, amíg Irakban meg nem teremtődik a politikai stabilitás és a megfelelő közbiztonság.

Rice nem volt hajlandó válaszolni a titkos CIA-börtönök létéről szóló információkkal összefüggő találgatásokra. Hangoztatta: nem akar hírszerzési és biztonsági érdekeket sérteni.

Basescu határozottan elutasította azokat a feltételezéseket, amelyek Romániát is "hírbe hozták". Nyomatékosan figyelmeztetett: senki nem tehet olyan felelőtlen kijelentéseket, miszerint Románia titkos börtönöket tart fenn, amelyben foglyokat kínoznak.

Leszögezte: a terrorizmus elleni együttműködés keretében eddig is szálltak le amerikai gépek román földön, és ezután is le fognak szállni. Ezt a tényt senki nem használhatja fel olyan gyanúsítgatásokra, amelyek szerint Románia lábbal tiporja az emberi jogokat. 

(forrás: MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.