Schmidt Mária az 56-os évfordulóra figyelmezteti a kormányt

Egyelőre nem jelentek meg pályázati kiírások az 1956-os szabadságharcés forradalom 50. évfordulójának megünneplésére és nem lehet tudni,milyen programsorozattal készül a kormányzat az eseményre - közölteSchmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója kedden Budapesten.

"Súlyos mulasztás lenne, ha nem tudnánk élni ennek az 50. évfordulónak a lehetőségével és nem tudnánk ezt méltóképpen megünnepelni" - jelentette ki a főigazgató sajtótájékoztatón. Mint mondta: elképzeléseik szerint Brüsszelben és Washingtonban is kiállításokat, eseményeket rendeznének, de lehet, hogy e programok szervezésével lemaradtak, ugyanis már le kellene foglalni a helyszíneket. Brüsszelben legalább egy hétig Magyarországról szólna majd minden 1956 kapcsán. Készülnek kiállításokkal, eseményekkel, hogy bemutassák, mit adott Európának 1956, és mit köszönhet Magyarország Európának.

"Mindegy, hogy milyen kormány van, ez egy olyan lehetőség, ami nem tér vissza, és ezzel nem élni szerintem történelmi bűn" - fogalmazott Schmidt Mária. A főigazgató közölte: a Terror Háza Múzeum nemzetközi konferenciát szeretne szervezni 1956-ról, amelyen a történészek elhelyezhetnék a világtörténelemben ezt az eseményt.

Arra az újságírói kérdésre, hogy kapott-e már választ arra a levelére, amelyben a jövő évi 50. évfordulóra meghívta George Bush amerikai elnököt, a főigazgató elmondta, hogy az amerikai külügyminiszter válaszában közölte, hogy "még nem kristályosodott ki az elnök úrnak a jövő évi programja, de evidenciában tartják ezt a meghívást".

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.