Merénylet Netanjában, öt halott

Négy izraeli meghalt és ötvenen megsérültek tegnap Netanjában. Egy bevásárlóközpont bejárata előtt egy 21 éves palesztin öngyilkos robbantást hajtott végre.

A merényletet először az Al-Aksza Mártírjainak Brigádja tettének vélték. A Fatahhoz közel álló terrorcsoport ezt később tagadta. A libanoni Hezbollah tévéállomása szerint azonban a gyilkosságot az Iszlám Dzsihád hajtotta végre. A merénylő egy ciszjordániai 21 éves férfi volt, aki az Iszlám Dzsihád által közzétett videón gránátvetővel és gépkarabéllyal parádézva jelent meg. Izraeli rendőrségi források beszámoltak arról, hogy a férfi robotként közelített a netanjai Hasharon bevásárlóközpont bejáratához. Gyanút keltett a járókelőkben, és a rendőrök megállásra szólították fel, amikor felrobbantotta magát a szokásos biztonsági ellenőrzésre váró emberek között. A sérültek közül hétnek súlyos az állapota.

A palesztin hatóság és személyesen Mahmud Abbasz palesztin elnök is elítélte a merényletet, azt ígérve, hogy elfogják és megbüntetik annak kitervelőit.

Október 26-a óta ez az első öngyilkos merénylet Izraelben. Akkor öt izraeli vesztette életét, és szintén az Iszlám Dzsihád tagja volt a tettes. A gyilkosság felzúdulást váltott ki Izraelben. A politikai pártok intenzív konzultációkba kezdtek, s a terrorveszély azonnali megfékezésére szólítottak fel. Megfigyelők szerint a netanjai öngyilkos merénylet befolyásolhatja a küszöbönálló izraeli választások fő témáit. Mostanáig úgy látszott, hogy a vita - eltérően az utóbbi évtizedek parlamenti választásaitól - nem az izraeliek biztonságáról, a terrorizmus megállításáról szól majd. A merénylet megfordította a tendenciát és megváltoztathatja az átalakulóban lévő izraeli politikai közbeszédet.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.