Kórházba került Harold Pinter

Kórházba szállították Harold Pinter Nobel-díjas brit írót - jelentette be a szerző ügynöke hétfőn Londonban. A 75 éves író három éve gégerákban szenved. Pinter már korábban tudatta, hogy nem vesz részt Nobel-díjának december 10-i stockholmi ünnepségén, sem pedig a december 7-re ugyanoda tervezett hagyományos előadáson, amelyet az év irodalmi Nobel-díjasa tart.

Judy Daish, Pinter képviselője ugyanakkor közölte: az író vasárnap elég jó fizikai állapotban volt ahhoz, hogy stúdióban rögzítse Stockholmba tervezett beszédét. Daish nyilatkozatából nem derült ki, melyik kórházban van az író, és mióta ápolják.

A svéd akadémia Harold Pintert "a XX. század második fele legkíválóbb angol drámai színházi képviselőjének" nevezte Nobel-díja október 13-i kihirdetésekor. Az író-rendező-színész Pinter költőként és filmforgatókönyv-íróként is ismert: ő irta olyan híres mozialkotások forgatókönyvét, mint A közvetítő, A francia hadnagy szeretője vagy Az utolsó Cézár.

Egyúttal harcos ellenzője az iraki háborúnak, fáradhatatlan bírálója George Bush amerikai elnöknek és Tony Blair brit kormányfőnek. Ez utóbbit egy alkalommal "szegény idiótának" nevezte. Pinter még februárban bejelentette: felhagy a drámaírással, hogy a politikára összpontosítsa erejét.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.