Öngyilkos merénylet Tel-Aviv közelében

Hat ember életét vesztette hétfőn az izraeli Netánjában egy öngyilkos palesztin merénylő által végrehajtott robbantásban, további ötvenen megsérültek.

A 21 éves tettes egy vásárcsarnok bejáratánál hozta működésbe a táskába rejtett robbanószerkezetet, öt embert rántva magával a halálba. Az épület őrei pillanatokkal a robbanás előtt figyelmesek lettek a gyanúsan viselkedő merénylőre, és meg tudták akadályozni, hogy a fiatal palesztin bejusson a csarnokba, de azt már nem, hogy felrobbantsa a  nála lévő pokolgépet.

Négy és fél éven belül ez már a harmadik merénylet volt, amelyet e bevásárlóközpont ellen követtek el. Legutóbb júliusban robbant ott pokolgép, öt ember halálát okozva.

Az Iszlám Dzsihád radikális palesztin szervezet jelentkezett a merénylet szervezőjeként. Korábban olyan telefonhívás érkezett egy gázai rádióállomáshoz, amely  szerint az Al-Aksza Mártírjainak Brigádjai  szervezet áll a robbantás mögött. Ezt a bejelentést azonban mind izraeli, mind palesztin részről hiteltelennek tartják.

Saul Mofaz izraeli védelmi miniszter összehívta az ország katonai vezetőinek tanácsát, hogy határozzon a katonai válaszlépésekről. A védelmi miniszter egyébként már a merénylet előtt bejelentette, hogy az izraeli hadsereg - az utóbbi napokban végrehajtott palesztin rakétatámadásokra válaszul - felújítja az úgynevezett célzott likvidálásokat, vagyis a terrorcselekmények szervezésével, elkövetésével gyanúsított palesztinok megölését. Az izraeli hadsereg rendszerint helikopterekről kilőtt rakétákkal mér csapást a terrorcselekményekkel gyanúsított palesztinokra.

Ariel Saron izraeli kormányfő egy tanácsadója szerint a palesztin autonóm hatóság semmit sem tesz a fegyveres palesztin terrorcsoportok ellen. Raanan Giszin kijelentette hétfői nyilatkozatában: ha a palesztin hatóság nem állítja bíróság elé a felelősöket, "majd mi elintézzük őket".

Mahmúd Abbász palesztin elnök élesen elítélte a merényletet, és kilátásba helyezte a felelősök megbüntetését. Száeb Erekat - a palesztinok főtárgyalója az Izraellel folytatott tárgyalásokon - kijelentette, hogy a merénylet súlyosan árt a közel-keleti békefolyamatnak és a palesztin nép érdekeinek.

Az Európai Unió is elítélte hétfőn a netánjai robbantást. "A merénylet egyértelmű kísérlet a feléledt békefolyamat aláásására, az EU és az egész nemzetközi közösség békéltető törekvéseinek meghiúsítására" - mondta Javier Solana, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője.

Ahmed Abul Geit egyiptomi külügyminiszter hangsúlyozta a merényletet elítélő nyilatkozatában, hogy az ilyen tettek tetemesen csökkentik a palesztinok esélyét saját államuk megalapítására.(MTI)

A netanjai robbantás helyszíne
A netanjai robbantás helyszíne
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.