Koreai buddhista templom épül Magyarországon

Hagyományos koreai buddhista templomot akar építtetni Magyarországon egy magyar zen szerzetes, Csong An Szunim, aki novemberben azért utazott öt tanítványával Dél-Koreába, hogy a tervek előkészítése érdekében a helyszínen tanulmányozza a templomépítészetet - erről számolt be a kelet-ázsiai ország angol nyelvű lapja, a The Korea Times.

A tervek szerint 2008-ban adják át a Vonkvangsza (Eredeti fény) nevű buddhista templom meditációs termét, amely Budapesttől legfeljebb kétórányi autóútra, egy nyolchektáros hegyvidéki területen lesz. Egyszerű, tiszta, funkcionális lesz az új, alapvetően fából épülő, a hagyományos koreai padlófűtéssel, ondollal ellátott templom - nyilatkozta a koreai lapnak Csong An Szunim - vagyis Csong An mester.

A huszonéves budapesti fiatalember 1990-ben találkozott Szung Szán zen mester tanításaival, egy évvel később pedig a másodszor Magyarországra látogató mesterrel személyesen is. Szung Szán Szunim tanítása nagy hatást gyakorolt rá. Nem sokkal később Dél-Koreába utazott, buddhista szerzetes lett, majd - évekig tartó tanulmányok és meditációs gyakorlatok után - a Szung Szán Szunimtól kapott felhatalmazás alapján maga is a zen tanítójává, Dharma-mesterré vált. Hazatérte után, 2000-től koreai zen meditációt tanít - nemcsak Magyarországon, hanem Oroszországban, Lengyelországban, Ausztriában, Szlovákiában és Csehországban is.

A Kvanum Zen Közösség budapesti központjában élő Csong An Szunim Dél-Koreából válaszolt az MTI kérdéseire. A koreai buddhizmussal kapcsolatban elmondta, hogy az a világi és a templomi életformát követők számára egyaránt önmaguk és a világ mélyebb, tapasztalati úton történő megismerését kínálja. "Amikor önmagunkba tekintünk, látjuk, hogyan működünk. Amikor a világra tekintünk, látjuk, hogyan működik. E működés törvényszerűségeinek felismerése nemcsak lehetőségünk, hanem felelősségünk is. A szerzetesi életforma azt jelenti, hogy valaki egész életét a zen gyakorlatnak szenteli, ennek tanításával, megtartásával segít másoknak egy egyszerűbb, tisztább, együttérzőbb tudat kifejlesztésében" - fogalmazott Csong An Szunim. "A templom megépítése azt szolgálja, hogy felfedezzük a bensőnkben rejlő templomot, azt a szellemi, tisztán emberi értéket, amely segít egy többvallású, többkultúrájú, egészséges társadalom közös megteremtésében."

A magyarországi helyszínt még keresik - a Bakonytól a Bükkig bármely olyan terület szóba jöhet, amely megfelel a templomelhelyezés hagyományos ázsiai szabályainak. Valószínűleg próbatervezés és a személyes benyomások alapján választják majd ki azt a koreai építészt, aki a tervezőcsapat élén áll majd.

Csong An Szunim mostani útjára egy magyar építészt is meghívott, a templom felépítése, a kivitelezés ugyanis az európai tanítványokra vár. Már csak azért is, mert fontos cél, hogy a Kvanum Zen Iskola nemzetközi közössége maga teremtse meg meditációs gyakorlatainak és szerzetesi képzésének helyszínét - mondta a magyar szerzetes.  

Szerinte a koreai-magyar kulturális kapcsolatokra is jó hatással lehet az, hogy megbeszélést folytatott Korea legnagyobb buddhista rendjének, a Csogje Rendnek a legfőbb vezetőjével, és nemcsak szellemi támogatásra, hanem hosszú távú együttműködés kialakítására is jó a kilátás.

A magyarországi templom építése során megtartják a hagyományokat. "A költségeket igyekszünk minimalizálni, de így is több százezer euróról kell beszélnünk. A források részben Ázsiából származnak, de egyre több támogatásra számítunk európai csoportjainktól és az Európában élő koreai diaszpórától is, valamint mindazoktól, akik ismerik a meditáció legfőbb értékét, az emberi tudat minőségére gyakorolt pozitív hatását" - mondta Csong An Szunim.
(forrás: MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.