Orbán megfelezné a parlamentet

A felére kell csökkenteni a parlamenti és az önkormányzati képviselők számát, ennek minden anyagi következményével együtt - jelentette ki tegnap Orbán Viktor.

Pártja álláspontja az, hogy Magyarországnak új politikára van szüksége - mondta arra a kérdésre válaszolva, hogy emelni kellene-e a felhasználható kampánypénzeket a következő választásokra a jelenlegi jelöltenkénti egymillió forintról.

A választási eljárásról szóló törvény rendelkezik arról, hogy a pártok képviselőjelöltenként mennyi pénzt költhetnek. A 2006. évi országgyűlési választások pénzügyi támogatásáról szóló határozati javaslat szerdai általános vitájában kiderült: a kormány a költségvetésből százmillió forintot irányoz elő a jelölő szervezetek és a független jelöltek kampányának támogatására, ami azonos a 2002-es választásokon felhasznált összeggel.

Azt egyelőre nem lehet tudni, Orbán Viktor miért gondolt hirtelen arra, hogy a képviselők számát épp a felére kellene csökkenteni. Hiszen az új választási rend meghatározása érdekében összeülő négypárti bizottság előtt a Fidesz képviselői egyszer sem álltak elő ezzel az elképzeléssel. Legutolsó javaslatuk: legyen 290 fős az országgyűlés. Az MSZP és az SZDSZ álláspontja már a legutóbbi egyeztetéseken már körvonalazódni látszott: 260, illetve 286 fős parlament kialakításának gondolatával foglalkoznak.

A kisebb parlament alapvetően boríthatja föl a parlamenti erőviszonyokat: hiszen ebben a választókerületeket is át kellene rajzolni, ami egyfelől megkönnyíthetné az ezzel összekapcsolható választott régiók kialakítását is, másfelől minőségileg új képviseleti rendszert jelenthetne: egy-egy képviselőre az eddiginél jóval nagyobb térség jutna.

Az SZDSZ mindenesetre üdvözli Orbán Viktor szavait. Közleményük szerint a négypárti tárgyalásokon van lehetőség a megegyezésre, és az önkormányzati testületek létszámának csökkentése is könnyen megoldható: a múlt héten a liberális frakció az Országgyűlés elé terjesztette erre vonatkozó javaslatát, amit a Fidesznek egyszerűen csak meg kellene szavaznia.

Az országgyűlési erőviszonyok a legutóbbi eredmények
alapján így alakulnának

260 fős parlament eseténEgyéniListásÖsszesen
Fidesz-MDF8146127
SZDSZ21214
MSZP6752119

286 fős parlament esetén

Fidesz-MDF8157138
SZDSZ21517
MSZP6764131

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.