Schwarzenegger egy demokrata párti leszbikustól "vár segítséget"

Demokrata párti leszbikus aktivistát nevezett ki hivatalának vezetőjévé helyi idő szerint szerdán Arnold Schwarzenegger kaliforniai kormányzó, aki a sajtó szerint már jövő esztendei újraválasztásának útját egyengeti.

A 45 éves Susan Kennedy az előző, demokrata párti kormányzó, Gray Davis egyik vezető tanácsadója volt, és a közműveket felügyelő testületet vezette. Korábban Dianne Feinstein szenátor asszonynak volt a szóvivője, azelőtt fontos tisztséget töltött be a Demokrata Párt kaliforniai szervezetében, s a melegek és leszbikusok jogainak, valamint a nők abortuszhoz való jogának harcosaként ismert a legnagyobb és legnépesebb amerikai államban. Tisztségét január elsején veszi át a kormányzó hivatalának jelenlegi republikánus párti vezetőjétől.

A sajtó szerint Schwarzenegger a választók kegyeit szeretné ezzel a lépéssel is visszaszerezni, mivel a november 8-i kaliforniai népszavazáson csúfos vereséget szenvedett a kormányzói jogkörök növelését célzó négy kezdeményezésével.

Kaliforniában a helyi törvényhozás mindkét házában a Demokrata Párt adja a többséget. Az 58 éves, színészből lett politikus szorosabb együttműködést ígért az ellenzékkel, de más választása nincs is, mivel a referendumon bebizonyosodott, hogy támogatottsága megcsappant, így nem tudja megkerülni a törvényhozást, hiába fordul a fejük fölött közvetlenül a választókhoz a közvetlen demokrácia jegyében.

A Republikánus Párt mérsékelt, sok tekintetben inkább liberális nézeteket valló személyiségei közé sorolt Schwarzenegger a demokrata párti és el nem közetezett választópolgároknak azokat a rétegeit hangolta maga ellen népszavazási kezdeményezéseivel, akiknek a támogatása nélkül nem lehetett volna kormányzó Kaliforniában, és akiknek a voksai nélkül aligha számíthat újraválasztására a jövő őszi megmérettetésen. Kaliforniát hagyományosan szilárdan kék, azaz többségében a Demokrata Párt jelöltjeire szavazó államként tartják számon.

A kormányzó republikánus párti hívei rosszallással vagy éppen kifejezett felháborodással fogadták a demokrata párti Kennedy kinevezését.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.