A Human Rights Watch 26 titkos börtönben tartott fogolyról tud

A Human Rights Watch (HRW) nevű emberjogi szervezet azzal vádolja az Egyesült Államokat, hogy legkevesebb 26 foglyot tartanak titkos helyeken külföldön fogva, többüket meg is kínozták.

A HRW helyi idő szerint szerdán New Yorkban közzétett jelentése szerint ezeket a terrorcselekményekben való részvétellel gyanúsított embereket vádemelés nélkül tartják vég nélkül fogva, sem a külvilággal, sem ügyvéddel nem érintkezhetnek. A szervezet sajtóértesülések, amerikai vezetők nyilatkozatai és más források alapján a foglyok nevét is közli.

A HRW szerint a titokban fogva tartottak között vannak olyan ismert nevek is, mint Hálid Sejk Mohammed, az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat egyik vezetője, akit 2003 márciusában fogtak el Pakisztánban és a 2001. szeptember 11-i egyesült államokbeli merényletek elkövetésében való részességgel gyanúsítják, valamint a 2002 márciusában szintén Pakisztánban őrizetbe vett, szaúd-arábiai születésű palesztin Abu Zubajda, a hálózat pénzügyi szervezője.

A szervezet listáján szerepel az al-Kaida vezetőjének, Oszama bin Ladennek a környezetéhez tartozó szélsőséges iszlámista líbiai Ibn as-Sejk al-Libi, az al-Kaida egyik kiképzőtáborának instruktora, akit 2001 novemberében fogtak el Pakisztánban, illetve a Karacsiban 2002 szeptemberében elfogott jemeni Ramzi bin as-Siba, akit a 2001. szeptember 11-i terrorakciók egyik kitervelőjének tartanak.

"Bush elnök arról beszél, hogy a terroristákat bíróság elé állítják, de ezek közül a gyanúsítottak közül senki ellen sem indítottak eljárást" - közölte John Sifton, a Human Rights Watch egyik vezetője. "A Bush-kormányzat súlyosan megsértette a gyanúsítottak elleni eljárás esélyeit azzal, hogy törvénytelen módon tartja őket fogva és feltehetően egyeseket kínzásnak és rossz bánásmódnak vetnek alá" - tette hozzá Sifton. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.