Belgiumban is nyomoznak az iraki belga terrorista ügyében

Őrizetbe vett a belga rendőrség 14 személyt szerdára virradóra azzal a gyanúval, hogy kapcsolatban álltak azzal a belga nővel, aki néhány hete öngyilkos merényletet hajtott végre Irakban. A 38 éves merénylő az első európai nő, aki ilyen terrorakcióra szánta el magát.

A rendőrség már régóta figyelte a nő családját, s összesen mintegy tucatnyi esetben tartottak házkutatásokat Brüsszelben, Antwerpenben, Charleroiban és Tongresben az öngyilkos merénylő hozzátartozóinál, közeli ismerőseinél. A letartóztatott személyek között két tunéziai és három marokkói volt, a többiek belga állampolgárok. Belga igazságügyi források szerint a merénylőnő ügyével kapcsolatban őrizetbe vettek egy iszlám szélsőségest Párizsban is.

Szerdai lapjelentések szerint a merénylet néhány héttel ezelőtt történt Bagdad közelében, s öt vagy hat halálos áldozatot követelt. Az amerikai fegyveres erők katonái a nő holtteste mellett megtalálták belga útlevelét, s ennek alapján azonosították őt.

Mint a La Derniere Heure című brüsszeli lap írja, a merénylő  Belgiumban született, s itt is házasodott össze egy észak-afrikai  férfival, aki az iszlám radikális változatát vallotta. A nő áttért férje vallására, s ez utóbbi megszervezte útjukat Irakig. A nő útlevelében talált pecsétekből kikövetkezhetően gépkocsival mentek Törökországon keresztül.
A lap úgy tudja, hogy a férj nem halt meg, s még mindig valahol Irakban bujkál.

Szakértők szerint a terroristák között világszerte egyre több a nő; az elmúlt 25 évben az összes öngyilkos terrorakció mintegy 10 százalékát hajtották végre a gyengébb nem képviselői, igaz, ők eddig szinte kizárólag közel-keletiek vagy délkelet-ázsiaiak voltak.
 (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.