"Minden akadály milliárdos kiesést jelenthet"

Kis túlzással az ország összes városa, térsége fejlesztési pólussá, kiemelt körzetté válna, ha a parlament valamennyi, a hosszabb távú fejlesztési koncepciókhoz beérkezett módosítást befogadná. Tömören: beindultak a lobbisták, sóvárognak a leszakadók.

Irgalmatlan erőkkel feszülnek egymásnak a pártok - és nem csak egymásnak, hiszen egy-egy frakción belül is sokakat megoszt az ország fejlesztési irányvonalait 15 évre meghatározó koncepciók vitája. Ennek oka, hogy nem csak párthűség létezik - valamit mutatni kell "haza", vagyis oda is, ahonnan a képviselő a Parlamentbe érkezik. Már el is készültek a módosító javaslatok, amelyek a "tutiból kimaradt" települések felzúdulását hivatottak tompítani. Így a fejlesztési pólusok mellett jobb, ha megszokjuk a városhálózatok, tengelyek kifejezést is.

Eredetileg Budapest mellett Debrecen, Győr, Miskolc, Pécs és Szeged volnának az ország fejlesztésének pólusai. Igaz, több vidéki szocialista is szkeptikus: attól tartanak, hogy "a nagyok túlnyerik magukat, a kicsik meg még jobban leszakadnak". Az MSZP-frakció úgy határozott, a regionális pólusok mellé "vigaszágon" több várost beemelnek, melyek így alközpontokká, "városhálózatokká és tengelyekké" válnának.

Kíméletlen harc indult a városok között. Két Vas megyei képviselő, Ipkovich György (MSZP) és Hankó-Faragó Miklós (SZDSZ) Sopron-Szombathely-Zalaegereszeg-Nagykanizsa tengelyt alkotna Győr kompenzálására az elsősorban Szombathely viszonylatában kiéleződött vita megoldásaként. A Fideszesek Szombathelyet és Zalaegerszeget emelnék társközponti rangra, míg Kecskemétet, Szarvast, Békéscsabát és Gyulát "társpóluscsoportnak" keresztelnék. Két MSZP-s a szegedi központhoz társként rendelné Kecskemétet; Csabai Lászlóné, Nyíregyháza szocialista polgármestere pedig Debrecen pólusához Nyíregyházát társítaná. Zömmel fővárosi szocialisták az agglomerációt is kiemelt fejlesztési pólussá tüntetnék ki. Pap János (Fidesz) az átfogó célok közé - az igazságosság és a versenyképesség mellé - beemelné a biztonságot is, miközben a Fidesz éppen az MSZP szlogenjeinek szerepeltetése miatt nevezte propagandának a koncepciókat.Komoly viták forrása a megyék szerepe is, amelyeket "a megyerendszer hosszú távú integrációja a régiókba" néven futtatnak. Az MSZP-nél "közreműködőként" megjelenő, a Fidesz szerint "felszívódó" megyéket Wekler Ferenc (SZDSZ) egyszerűen kihagyná a koncepcióból. Az élénk lobbizás részint azzal függ össze, hogy csak a pólusok megtervezésére százmillió forint jut; a regionális intézményrendszer kialakításán, a döntési szintek átalakításán, általában a fejlesztési prioritások meghatározásán viszont ezermilliárdos nagyságrendű EU-támogatások sorsa múlhat. A példátlan támogatást az ellenzék a koalíció lobbicsoportjaitól félti: 400 kistérségi tanácsadói állást hirdettek meg ugyanis a krónikus szakemberhiányra hivatkozva, Répássy Róbert (Fidesz) szerint az MSZP pártkatonái javára.

- A régiók kialakításához vagy politikai konszenzus, vagy rengeteg pénz kell. Utóbbi rendelkezésre fog állni, ami persze kikényszerítheti a konszenzust, ám jobb volna ezt előbb megteremteni - vélekedett Baráth Etele szakminiszter. - Történelmi lehetőséget kapunk, amivel élni is tudni kell. Hiszen 2013-ig 7-8 ezermilliárd forintos EU-támogatással számolhatunk, ám ha nem tudjuk felhasználni, akkor nem kapjuk meg - tette hozzá. "Minden akadály milliárdos kiesést jelenthet" - hangsúlyozta a még a választások előtt politikai megegyezést sürgető Baráth, Politikai megállapodás esetén a következő ciklus elején hozzáláthatnának az önkormányzati rendszer felülvizsgálatához is, mert - "bármilyen általánosak is a fejlesztési koncepciók, az államigazgatás teljes rendszerét gyökeresen át kell alakítani, s ennek nincs alternatívája".

Mi hangzott el a tanács ülésén? A napokban kiújult a Győr-Szombathely vita. Ipkovich György (MSZP) szombathelyi polgármester és a szabad demokrata Hankó-Faragó Miklós államtitkár ugyanis azt szeretné elérni, hogy jó, legyen Győr a térség fejlesztési központja, de a nyugat-dunántúli régióban a megyei jogú városok hálózata alkossa a fejlesztési tengelyt. Legutóbb a regionális fejlesztési tanács is tárgyalt a kérdésről, s határozatot is hozott. Balogh József győri polgármester szerint azonban a fejlesztési ügynökség által írásba foglalt határozat nem egyezik azzal, amit a résztvevők elfogadtak. Ezt bizonyítja a helyszínen készült hangfelvétel is. A tanács tagjai elfogadták Győr kiemelt szerepét, de azzal a kiegészítéssel - tehát nem feltétellel -, hogy nevesítsék a Győr-Sopron-Szombathely-Zalaegerszeg-Nagykanizsa gazdasági, innovációs, közlekedési fejlesztési tengelyt is. "Az írásba foglalt határozat a "ha" szócskát használja - hangsúlyozta a győri polgármester -, vagyis úgy tünteti fel, mintha a tanács tagjai Győr támogatásának feltételeként határozták volna meg a fejlesztési tengely megnevezést. Ipkovich György tudósítónknak úgy fogalmazott: ő már nem emlékszik arra, hogy szó szerint mi hangzott el a regionális tanács ülésén, de lényegét tekintve az általa is látott határozat megfelel a tényeknek. Szerinte egy sajátos, tengelyszerűen szervezett régióról van szó, benne öt megyei jogú várossal, amelyek egyike sem akar szerep nélkül maradni. Ezért a központi szerepet kapó Győrnek és a városhálózatoknak meg kell osztozniuk egymás között a fejlesztési forrásokon. (Győri tudósítónktól)

Szombathely
Szombathely
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.