Kormány előtt a madárinfluenza-üzlet

A napokban kiderülhet, hogyan húzhat hasznot az állam a Magyarországon kifejlesztett madárinfluenza elleni vakcinából: a kormány elé kerül a vakcina értékesítésének lehetőségeit taglaló ÁNTSZ-javaslat. A kabinetnek arról is döntenie kell, hogy befektet-e a gyártókapacitások bővítésébe, s ezáltal növeli-e a vakcina értékesítéséből származó bevételt. Kétmilliárd forintos beruházással az öt-tízszeresére lenne növelhető az oltóanyag-termelés. Bővítés nélkül a gyártásra jogosult Omnivest Rt. csak a hazai lakosság védelméhez elegendő oltóanyag-mennyiséget tudja előállítani. A technológia lényege, hogy egyetlen szúrással hatékony védelem alakítható ki járvány idején. Más országok kísérleti vakcinái csak több oltással tudnak védettséget adni.

Bujdosó László országos tiszti főorvos szerint a madarakra veszélyes H5N1 vírus elleni vakcinából húszmillió adagra lenne megrendelés, az árbevétel 100 milliárd forint. A mostani feltételek mellett az államnak ebből az összegből tíz százalék juthat.

Az üzletet egyelőre több minden akadályozza. Még nincs meg a termék, amit eladhatnánk. A madárinfluenza elleni vakcinának még csak az emberen való klinikai kipróbálása zajlik. Az eredmények biztatóak, ám a szer legkorábban márciusban kaphat törzskönyvet. Tisztázni kell, hogy - a gyártó, a vakcinát fejlesztő állami szervezet, valamint az alapvírust biztosító Egészségügyi Világszervezet - milyen arányban tulajdonosa a készítménynek. Az ÁNTSZ már jelezte a WHO illetékes laboratóriumának, hogy megvenné az alapvírus tulajdonjogát. Ha ez az ÁNTSZ tulajdonába kerül, az oltóanyagból származó bevétel mostani állami része is növekedhet. (Informális jelzések szerint a WHO térítésmentesen, vagy jelképes összegért lemondana a vírus tulajdonjogáról.) Ha mégsem adják el, akkor a világjárvány kezdetéig nem is gyártható a vakcina.

Két éven belül elkészülhet a kisgyermekeknek három éves korig hatékony védelmet nyújtó hazai influenzaoltás. Jankovics István, az Országos Epidemiológiai Központ főorvosa elmondta: a kicsik oltás helyett bőrön keresztül felszívódó tapaszból jutnának védelemhez. A hat hónap és egy év közötti gyermekek immunrendszere éretlen, nem jól reagál az influenza elleni védőoltásra, a bőrükön keresztül támadó fertőzésekre viszont megfelelően reagál.

H5N1 vírus
H5N1 vírus
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.