Baloldali polgármesterek babakötvény- nézőben

Baloldali polgármesterek keresik a lehetőséget, hogy az önkormányzatok is hozzájáruljanak a babakötvényhez. A fideszes vezetésű Esztergomban bevezetett támogatásnak szerintük semmi köze a kormány által kezdeményezett konstrukcióhoz.

- Nyolcszázezer, illetve gyermekenként még százezer forint
vissza nem térítendő támogatást, illetve ötszázezer forint kamatmentes hitelt kapnak első lakásvásárlásukhoz a fiatal házasok. Azaz azonnal másfél millió forinthoz jutnak. Ehhez mindössze három-öt éve kell a városban élniük. Kizáró ok az lehet, ha van már lakásuk, vagyonuk - ismertette Szeged támogatási rendszerét Botka László polgármester azon a találkozón, amelyet Újhelyi István az MSZP alelnöke kezdeményezett a babakötvény-program szélesítése érdekében. A cél az, hogy az önkormányzatok is tegyék hozzá a magukét a kormány, illetve a szülők által január elsejétől az újszülöttek számára nyitható babakötvényhez.

A szegedi példa annak bizonyítására szolgált, hogy politikai trükk az Esztergomban egy éve meghirdetett helyi bébikötvény. Az MSZP alelnöke kezdeményezésére összeült baloldali polgármesterek egyfelől saját megoldásokat kerestek, másfelől az esztergomi Szent Miklós Alapot összehasonlították a kormány babakötvényével. Szerintük ez az alap, amelyet a gyerekek 21 és 31 éves koruk között vehetnek igénybe, nem magánszámlára kerül, hanem az önkormányzat számláján marad, így a város számára hitelfelvétel fedezetéül szolgálhat. Fontos különbség, hogy a jogosultnak Esztergom közigazgatási határán belül kell laknia mindvégig, sőt a szüleinek is, és csak ottani otthonteremtéshez használhatja fel ezt az összeget, vagy felsőoktatási tanulmányait finanszírozhatja belőle. Másra a támogatás nem használható fel, ellentétben a szabad felhasználású babakötvénnyel. A szülőket és a gyermekeket Újhelyi megfogalmazása szerint ezzel gyakorlatilag röghöz kötik. A támogatás már akkor sem igényelhető, ha a gyerek 21 éves koráig nem szerez középfokú végzettséget, vagy szakképesítést. A szocialista városatyák szerint tehát a legkiszolgáltatottabbak, a nagyon alacsony társadalmi státusú családba születettek, az állami gondozottak, vagy például a szülők rendezetlen életvitele miatt a helyben vagy máshol született, de kiskorától végig Esztergomban a nagyszülőknél, rokonoknál nevelkedő gyermek sem jogosult támogatásra. Botka László úgy fogalmazott, hogy a most születendő babák nagykorúvá válásakor egy sor városban használt rendszer ma is átlép egy ilyenfajta támogatási rendszerbe. Azaz, csak azt hirdetik meg most, ami már Szegeden, Szolnokon és Győrben is működik: jelentős lakhatási, illetve tanulmányi ösztöndíjat adnak a fiatal pároknak.

- Ez csupán az első egyeztetés volt, így az, hogy a kormány kezdeményezéséhez miként kapcsolódnak majd az önkormányzatok, egyelőre nyitott - összegezte a történteket Újhelyi.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.