Bolton, a nagy fehér cápa

Az Egyesült Államok minden lehetséges eszközzel siettetné az ENSZ-reformot. Az egyetlen kivétel a diplomácia.

A diplomácia fehér cápájának nevezte John Boltont egy vidéki amerikai lap vezércikke, amiért az USA ENSZ-nagykövete rávette a Biztonsági Tanácsot, hogy végre elítélje a Hezbollah Izrael elleni támadásait. Ezt, bár sokszor kezdeményezte, még sosem sikerült elérnie az amerikai diplomáciának. - Íme a bizonyíték, hogy George W. Bush elnök a megfelelő embert állította a posztra - lelkendezett a virginiai Daily-News Record. A londoni Daily Telegraph szerint brit diplomaták viszont meglepődésüknek adtak hangot, amiért Bolton velük sem egyeztet. Mint egyikük fogalmazott: - Vagy vele vagy, vagy ellene.

A nagykövet egyelőre egy kezén meg tudja számolni, kik vannak vele. (Például az állandó BT-tagságra ácsingózó Japán.) Viszont sikeresen magára haragította a fejlődő országok csoportját, a britekkel együtt immár a komplett Európai Uniót és Kofi Annan főtitkárt. Utóbbi, amikor valaki arra kérte, értelmezze az amerikai szavait, dühösen kifakadt: - Nem vagyok Bolton úr tolmácsa!

A négy hónapja, a szenátus nyári szünetét kihasználva kinevezett Bolton a múlt héten azt nyilatkozta, hogy az ENSZ versenyhelyzetben van a világ problémáinak megoldásában, és ha nem lesz elég hatékony, az USA más megoldásokat keres. Hozzátette még, hogy a szeptemberi csúcsértekezlet óta a közgyűlés tapodtat sem haladt a reformokkal, és amíg nincsenek eredmények, esetleg nem kellene elfogadni a kétéves költségvetést. A folyó kiadásokra szerinte negyedéves kisköltségvetést kellene készíteni. Ez utóbbit azok is ellenzik, akik pedig - mint Annan vagy a britek - egyértelműen a reformok mellett vannak.

Az ENSZ kétéves, 3,6 milliárd dolláros büdzséjéből 790 millió származik az amerikaiaktól, így az ötlet zsarolásnak tűnik. A fejlődő országok azonban nemcsak ezt vetik el, hanem a titkárság nyugati módira való újjászervezését is, mert abban saját befolyásuk csökkenését látják, és az érdekeiket szolgáló programok háttérbe szorulásától tartanak.

A költségvetést december végéig kell elfogadni. Bolton siettetni szeretné az új etikai hivatal és béketeremtő bizottság, illetve a megreformált emberi jogi bizottság felállítását - márpedig ezekre a büdzsé tervezete csak 2007 végével irányoz elő pénzt. Az USA nem akarja megvárni a reformokkal Annan 2006 végi távozását, a 191 tagállam zöme azonban a fontolva haladás híve.

A vita mögött mély törésvonal húzódik: nem árt emlékezni rá, hogy már Bill Clinton is megkerülte az ENSZ-t, amikor a világszervezet helyett a NATO felhatalmazásával avatkozott be Boszniában és később Koszovóban. Ha nem sikerül rákényszeríteni akaratát az ENSZ-re, Washington a jövőben a regionális szervezetre helyezheti át a hangsúlyt - attól pedig nyilván nem nőne se a világszervezet súlya, se a hatékonysága.

A reformok szükségszerűsége aligha kérdéses, ám az amerikai nagykövet "tárgyalási" stílusa a jelek szerint nehezíti a haladást. Ahogyan az internetes Newsday írta: - Az ENSZ megérdemli, hogy Bolton nyomást gyakoroljon rá. De bárcsak diplomatikusabban tenné.

Máris Kofi Annan utódját keresik

Még több mint egy év van hátra Kofi Annan mandátumából, de New Yorkban máris találgatják, ki lehet majd az új ENSZ-főtitkár. Néhány felmerült név:

Jayantha Dhanapala, Srí Lanka korábbi washingtoni nagykövete;

Surakiart Sathirathai thaiföldi miniszterelnök-helyettes;

Ban Ki Mun dél-koreai külügyminiszter;

Aleksander Kwasniewski leköszönő lengyel elnök;

Vaira Vike-Freiberga lett államfő;

Kemal Dervis volt török pénzügyminiszter;

Zeid Riad Zeid al-Huszein herceg, Jordánia ENSZ-nagykövete;

Shashi Tharoor indiai regényíró, az ENSZ jelenlegi PR-főnöke;

Bill Clinton volt amerikai elnök.

John Bolton
John Bolton
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.