Készül a receptírás módosításának módosítása

Várhatóan januárig még életben van a magánorvosok receptírási korlátozása, de a büntetés-végrehajtási és a szociális intézmények orvosai hamarabb "szabadulnak" a kötöttségektől. Addig viszont érvényben van az október végétől érvényes szigorítás, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) pedig tovább folytatja a magánorvosokkal a receptírási korlátozásról szóló új szerződések megkötését. Igaz, ezek legfeljebb már csak egy hónapra szólnak, addigra ugyanis már elkészülhet a módosítás módosítását tartalmazó kormányrendelet. A szociális otthonokkal és a börtönökkel szerződött szakorvosok viszont még rövidebb időre kötik a megállapodásokat: az ő esetük ugyanis eleve tévedés volt.

A kormány még júliusban döntött arról, hogy az OEP-pel nem szerződött magánorvosok, illetve a gyógyító tevékenységet nem folytató orvosok csak általános, azaz legfeljebb 50-70 százalékos támogatással írhatnak fel gyógyszereket. A korlátozás oka elsősorban az volt, hogy őket nem tudja ellenőrizni a biztosító, mivel nem állnak egymással szerződéses viszonyban, miközben a pénzt, amit a kiállított recept "elvisz", az OEP kasszájából fedezik.

A szigorítás ellen nemcsak az orvosok, de politikusok és a szakmai szervezetek is tiltakoztak, még alkotmányossági kifogásokat is emeltek. A korlátozás azokat a pszichiátereket is érintette, akik idős-, illetve elmeszociális otthonokban dolgoznak, vagy fogvatartottakat látnak el: ők ugyanis erre a munkára az intézményekkel, nem pedig a biztosítóval szerződtek, jóllehet közfeladatot látnak el. Ezek után a Magyar Orvosi Kamara a miniszterelnökhöz fordult, aki a szaktárca vezetőjével történt egyeztetés után a rendelet feloldásáról döntött.

- Csak akkor lehet a most megkötendő szerződéseken változtatni, ha a kormány elfogadja a korlátozás megszűnéséről szóló javaslatot. Addig a hatályos szabály él, tehát a kiemelt gyógyszerek rendelésének korlátozása - erősítette meg lapunknak az egészségügyi miniszter. Rácz Jenő szerint nem a korábbi állapot teljes visszaállításáról van szó, hanem új helyzetről: bevezetnek egy új kategóriát, az OEP-pel szerződött magánorvosét. Akik ezt vállalják, azoknak a többiekhez hasonló dokumentációt kell majd készíteniük, ami lehetővé teszi a rendelések ellenőrzését.

- A nem egészségügyi intézményekben dolgozó szakorvosok ügyében már egyeztettem Göncz Kingával, a szociális tárca vezetőjével. Egyértelmű, hogy ők tévedésből kerültek egy csoportba a magánorvosokkal, az ő korlátozásuk feloldása már időszerű - tette hozzá Rácz Jenő.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.