Gyurcsány: nem lesz gyógyszer-, áram- és gázár-emelés

2006. január elsejétől nem lesz gyógyszeráremelés, lakossági elektromos áram- és lakossági gázáremelés - jelentette ki Gyurcsány Ferenc miniszterelnök hétfőn, napirend előtt a parlamentben. Közölte: az áfacsökkentés miatt legalább négy százalékkal csökken a lakossági áram díja, a gyógyszergyártókkal másfél hónappal ezelőtt kötött megállapodás pedig garantálja, hogy nem lesz, vagy legfeljebb csak elhanyagolható, egy százalék alatti gyógyszeráremelés lesz jövő év január elsejétől.

A kormányfő szerint felelős politikusnak, aki energiaárakról beszél, egyszerre kell figyelembe vennie három dolgot: az ellátás biztonságát, az árakat és a magyar ipar fejlődését. "Aki ezek közül csak az egyiket látja, az lehet, hogy egy pillanatra népszerűséget tud szerezni itt, vagy ott, de Magyarországnak nem felelős politikusa, nem az országért dobog a szíve, hanem a hatalomért" - fogalmazott.

Gyurcsány Ferenc az elmúlt hét egyik legfontosabb belpolitikai eseményének nevezte a minimálbérről az Országos Egyeztető Tanácsban kötött megállapodást. Az egyezség új elemei közé sorolta, hogy először a rendszerváltás óta, három évre sikerült megállapodnia a kormánynak a munkaadókkal és a munkavállalókkal.Rámutatott arra, hogy hét-nyolcszázalékos reáljövedelem-emelkedést könyvelhetnek el a legalacsonyabb bérrel rendelkezők, hiszen 2006-ban 10 százalékkal nőnek a minimálbérek háromszázalékos, vagy az alatti infláció mellett.

Tizenöt év után, a rendszerváltás óta először történik meg, hogy a minimálbéreket a létminimumhoz igazítjuk - folytatta a miniszterelnök, hozzátéve: először ismerik el a nagyobb tudást, a magasabb szakképzettséget a minimálbérben.

Az elmúlt hét másik fontos döntése a kormányfő szerint az "Orbán-kormány által hozott rendkívül rossz" és később a társadalom jelentős része által elfogadhatatlannak bizonyult döntés megváltoztatása volt. Így a Zengőn nem lesz radarállomás. Kiemelte még a babakötvény bevezetésének meghirdetését, amely - szavai szerint - összekapcsolja a köz- és a magánfelelősséget, mert az állami indítóösszeg mellett a szülőket is megtakarításra ösztönzi a fiatalok életkezdésének megkönnyítése érdekében. Hangsúlyozta, hogy a kormányjavaslat többet segít ott, ahol több a szükség.

Gyurcsány Ferenc beszéde elején arról beszélt, hogy a kormányzás elsősorban felelős cselekvés, és elmondta: az elmúlt héten arról folytattak tárgyalásokat, hogy "milyen módon lehet Magyarország számára a világpiac ilyen-olyan kihívását elviselhetővé tenni". Mint mondta, Magyarország akkor teszi helyesen, ha sem teljesen bezárkózni nem akar, sem pedig "végtelen nyitottságban nem akarja kitenni magát ezeknek a hatásoknak". Mint mondta, általában vitája van a liberálisokkal, "amikor azt mondják, a piac mindent megold", de nem ért egyet azokkal a konzervatívokkal sem, akik szerint piac nélkül is van modern Magyarország.

Deutsch: az MSZP nem támogatja a Fidesz javaslatát 

Deutsch Tamás szerint a miniszterelnök és az MSZP-frakció nem támogatja a Fidesz országgyűlési határozati javaslatát, amelynek célja, hogy 2006. március 1-ével első lépésben legalább 10 százalékkal csökkenteni lehessen a villamos energia fogyasztói árát.

A Fidesz országgyűlési képviselője hétfői sajtótájékoztatóján felkérte Gyurcsány Ferencet és a szocialista képviselőcsoportot, hogy vizsgálja felül hétfői parlamenti "elutasító magatartását", és a Fidesz javaslatának elfogadásával adjon felhatalmazást a kormánynak a hosszú távú áramvásárlási szerződések felülvizsgálatára, a versenyfeltételek 2007-ről jövőre előrehozott megteremtésére, valamint arra, hogy a kabinet éljen a hatósági árszabályozási eszközökkel.

Deutsch Tamás azt mondta: 2001 decemberében a villamos energiáról szóló törvény módosításakor az Orbán-kormány előterjesztésére a parlament megerősítette  a kabinet villamos energiával kapcsolatos hatósági árszabályozási jogosítványait, az elmúlt több mint három évben a Medgyessy-Gyurcsány-kormány azonban nem élt ezzel a lehetőséggel.
(forrás: MTI)

Gyurcsány Ferenc
Gyurcsány Ferenc
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.