Aschner forog a sírjában

Voltak, akik napjaink magyar futballjának általános nyomorában úgy harangozták be a mérkőzést, mintha "itt" a szombaton a 77. születésnapját ünneplő, jobbszélsőként nagyszerű, emberként még nagyszerűbb Sándor Károly vagy Hidegkuti Nándor, "ott" pedig a Hidegkutihoz hasonlóan stadionnévadó Szusza Ferenc vagy Göröcs János készült volna a valaha valóban igazi rangadót jelentő találkozóra.

Természetesen percek alatt kiderült, hogy a nagyotmondók megint csak bolondították önmagukat, sőt az is világossá vált: ez a meccs még a mostani ibolyaszerény hazai átlagnál sem különb. Az MTK egyenesen értékelhetetlen teljesítményt nyújtott; támadójátéka nem volt, s - noha az Újpest sem vezetett két-három jó akciónál többet - a Balogh, Lambulics, Rodenbücher, Pollák "védősor" valamennyi tagját a legteljesebb bizonytalanság jellemezte.Jezdimirovics pedig valósággal átállt a lilákhoz: a 21. percben, a saját tizenhatosánál "lábon lőtte" a Megyeri úti Sándort, akinek sípcsontjáról Rajczi elé pattant a labda, és a csatár a nélkül szerezhetett vezetést, hogy a 0-1-et bármilyen újpesti kombináció megelőzte volna. A szerencsés Rajczinak nem ez volt a legjobb megmozdulása, mert az első félidő - mi több, az egész mérkőzés - leginkább figyelemre méltó támadása közben ésszel és érzéssel játszotta meg Tóthot, aki azonban a passzhoz méltatlan lövéssel mentette meg a házigazdákat a 0-2-től.

Egy ideig. A második szakasz elején ugyanis Végh "elfelejtett" kiindulni Erős beívelésére, jóllehet csupán két-három lépést kellett volna tennie, hiszen Vermes a kapu közvetlen közeléből fejelt; labdája a jobb oldali lécről pattant le, és az élelmes Rajczi a gólvonalról besodorta. Ezzel végleg eldőlt minden, elvégre az MTK-ról már 0-1 után lerítt, hogy nem tud mit kezdeni a vendégek, ha nem is látványos, legalább céltudatos területszűkítő játékával, illetőleg a saját korlátjaival. Bizony, a születésnapos Csikarról elnevezett "futballakadémia" legföljebb labdarúgó-elemi...

De messze nem ez volt a leggyalázatosabb, amit az MTK szurkolóinak el kellett viselniük. Az újpesti ultrák ugyanis kórusban kiáltozták, hogy "mocskos zsidók" meg hogy "vár a gázkamra", az ember pedig részint elborzadt, részint eltűnődött azon: vajon a tábor tagjainak van-e fogalmuk arról, ki volt az az Aschner Lipót? Habár kézenfekvő a válasz: nincs. (Az Újpest naggyá válásában kiemelkedő szerepet játszó, Mauthausent túlélő, 1952-ben elhunyt mecénás-elnök.) Mint ahogyan nincs remény arra sem, hogy a magyar pályákon egyszer s mindenkorra véget vessenek az efféle irtózatos megnyilvánulásoknak. Fogadom, ha az MLSZ nem lenne gyáva és tehetetlen, azaz minden esetben pontokat vonna le valamennyi olyan csapattól, amelynek kemény magjából árad a rasszizmus, előbb-utóbb megszűnnének a megdöbbentő jelszavak, nem fordulna fel a gyomor.

A szintén "mocskos zsidó" Albert Einsteintől tudjuk, hogy minden relatív; ki beszél itt már a játék alacsony színvonaláról?

MTK-ÚJPEST

0-2 (0-1)

Hidegkuti Nándor stadion, 3000 néző. Jv.: Sápi.

MTK: Végh - Balogh, Lambulics, Rodenbücher, Pollák - Pál (Selei, 46.), Kanta, Jezdimirovics, Zabos (Illés, 65.), Czvitkovics - Hrepka.

Újpest: Vlaszák - Vermes (Vituska, 80.), Böjte, Vanczák, Kiss - Hullám, Erős, Sándor (Freud, 70.), Tóth - Feczesin (Gulyás, 58.), Rajczi.

Gól: Rajczi (21. és 52.).

FC FEHÉRVÁR-GYŐR

2-2 (1-0)

Sóstói stadion, 4000 néző. Jv.: Megyebíró.

Fehérvár: Tudor - Csizmadia, Kuttor, Koller, Vincze Z. - Bozsics, Schwarcz, Farkas - Simek (Alumona, 84.), Sitku, Lattenstein (Bartyik, 78.).

Győr: Sztevanovics - Regedei, Pusztai, Mátyus, Makra - Zsók (Bajzát, 86.), Jäkl, Vincze O., Tóth - Priskin (Szabó, 83.), Kenesei.

Gól: Sitku (29. és 69.), Kenesei (46. és 88.).

ZALAEGERSZEG-VASAS

3-0 (2-0)

Zalaegerszeg, 800 néző. Jv.: Erdős.

ZTE: Varga - Kocsárdi, Sebők, Csóka, László - Kriston, Kaj, Nagy, Józsi (Bozsovics, 46.) - Sabo (Szpaszoljevics, 65.), Montvai (Szpalevics, 76.).

Vasas: Németh - Balog, Salamon (Hegedűs, 82.), Tóth, Elek - Bárányos, Füzi, Zováth, Majoros - Waltner (Lázok, 46.), Gyánó.

Gól: Montvai (14.), Kriston (16.), Sebők (75., 11-esből).

FTC-DEBRECEN

0-0

Üllői út, 2500 néző. Jv.: Kassai.

FTC: Szűcs - Bognár, Budovinszky, Botis, Balog - Fitos, Lipcsei, Rósa, Tőzsér (Bajevszki, 78.) - Bartha (Tímár, 88.), Csepregi (Erős, 69.).

Debrecen: Csernyánszki - Bernáth, Máté, Éger, Szabó - Dombi (Komlósi, 72.), Sándor (Madar, 60.), Kiss, Halmosi - Sidibe, Brnovics (Ferenczi, 46.).

HONVÉD-PÉCS

1-1 (0-0)

Bozsik József stadion, 1500 néző. Jv.: Arany.

Honvéd: Tóth - Kovács N., Baranyai, Udvari, Takács - Lázár (Genito, 46.), Dancs (Miro, 56.), Zana, Csobánki, Dobos - Alves (Bozsovics, 64.).

Pécs: Herbert - Dienes, Szabados, Schindler - Sipos J., Berdó (Andorka, 84.), Pavicsevics, Lantos - Kalina, Szekeres (Dávid, 79.), Sipos N. (Csehi, 69.).

Gól: Pavicsevics (60.), Dobos (85.).

SOPRON-TATABÁNYA

5-1 (3-0)

Sopron, 1500 néző. Jv.: ifj. Vad.

Sopron: Balogh - Fehér, Ibric (Győri, 42.), Costisor, Hanák - Bagoly, Demjén, Cotan, Horváth, Csordás (Signori, 59.) - Cigan (Landerl, 64.).

Tatabánya: Szabó K. - Vati, Németh, Kerényi, Rajnay - Tóth, Balogh, Deme (Szabó Z., 61.), Hajdú - Márkus, Da Silva (Rizmanolli, 84.).

Gól: Bagoly (15., 51. és 61.), Horváth (28.), Demjén (33.), Márkus (47.).

KAPOSVÁR-DIÓSGYŐR

1-3 (0-2)

Kaposvár, 1000 néző. Jv.: Makai.

Kaposvár: Balajcza - Zahorecz, Petrók, Mező (Andruskó, 46.) - Máté, Bank, Nagypál (Oláh, 46.), Hegedűs, Kovácsevics (Kardos, 69.) - Zsolnai, Szakály.

Diósgyőr: Kövesfalvi - Farkas N., Katona, Gáspár, Farkas V. - Sipeki (Halgas, 79.), Vitelki, Pintér (Vámosi, 61.), Binder - Horváth (Lipusz, 74.), Tisza.

Gól: Horváth (34.), Vitelki (42.), Tisza (54.), Zsolnai (83.).

PÁPA-REAC

1-3 (1-1)

Pápa, 700 néző. Jv.: Fábián.

Pápa: Dombai - Müller, Farkas, Mumba, Szkukalek - Herczegfalvi, Lipták, Vörös (Honma, 75.), László, Kovrig - Nikolic (Herczeg, 46.).

REAC: Szentpéteri - Dinka, Virágh, Horváth G., Sallai (Horváth T., 77.) - Cseri, Kapcsos, Csopaki (Szirtesi, 91.), Somorjai, Török - Nyerges (Torma, 85.).

Gól: Cseri (20.), Herczegfalvi (44.), Nyerges (71.), Torma (90.).

KÖVETKEZIK

Kedd: Honvéd-MTK (18). A 14. forduló (december 3-4.) műsora. Szombat: REAC-ZTE (13), Vasas-Kaposvár, Sopron- Fehérvár, DVSC-Honvéd, Pécs- Pápa, Diósgyőr-MTK (mind 15). Vasárnap: Újpest-Győr (11.30), Tatabánya-FTC (13.30).

Rajczi második gólja: ez itt a Vég(h)
Rajczi második gólja: ez itt a Vég(h)
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.