Szlovákia: magyar párt, vesztes csata

Előretört a két szlovák jobboldali kormánypárt, a Szlovák Kereszténydemokrata Unió (SDKU) - amelynek elnöke Mikulás Dzurinda - és a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH). A hétvégi megyei önkormányzati választásokon a Magyar Koalíció Pártja (MKP) a négy évvel ezelőtti voksoláshoz képest huszonöt megyei képviselőt veszített, ebből tizennégyet Nyitra megyében. Mostantól a nyolc, összesen 412 képviselőből álló megyei testületeknek mindössze ötvennyolc magyar tagja lesz.

A legnagyobb kudarc a Vladimír Meciar vezette Demokratikus Szlovákiért Néppártot (LS-HZDS) érte. A párt elvesztette hagyományos fellegvárait: Zsolna (Zilina), Trencsén (Trencín), Nagyszombat (Trnava) és Eperjes (Presov) megyét.

Szlovákia fennállásának második, szombaton megtartott megyei önkormányzati választásán mindössze 18 százalékos volt a részvételi arány, amely még az első voksolások eredményét (26 százalék) is alulmúlta. A több mint nyolcvan százalékban magyar ajkú dunaszerdahelyi járásban a választópolgárok mindössze 11,58 százaléka járult az urnákhoz, ami országos szinten is az egyik leggyengébb adat.

Az alacsony részvétel okairól nyilatkozva Olga Gyárfásová szlovákiai politológus kifejtette: - A lakosság jelentős részében még nem tudatosult a megyei önkormányzatok jelentőségét. Sokan súlyos megélhetési gondjaik és a kormánypártok botrányos viszálykodásai miatt kiábrándultak a nagypolitikából. Rokonszenvüket vonzó, alternatív program híján az ellenzéki pártok sem tudták elnyerni.

Lapunk megkeresésére Bugár Béla elfogadhatónak tartotta a (Pozsony megye kivételével) természetes szlovák szövetségesek által is magára hagyott MKP szereplését. - Nyitra megyében még a kampánycsend alatt is magyarellenes röplapokkal és falragaszokkal buzdították a szlovák választókat voksolásra. Ismét bebizonyosodott, főleg Nyitra és Besztercebánya megyében, hogy a magyarellenesség még mindig hatásos kampányfegyver Szlovákiában - szögezte le a pártelnök.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.