Keresik azt, aki nem keres

Társadalmi munkás lesz a Magyar Olimpiai Bizottság új főtitkára - így döntött tegnapi ülésén a testület elnöksége; a határozatot 9:7 arányban szavazták meg a grémium tagjai. Egy későbbi voksolás alkalmával közülük tizenegyen ragaszkodtak a kitételhez, miszerint a tisztséget kizárólag azok tölthetik be, akik nem látnak el hazai sportági szakszövetségben elnöki vagy főtitkári feladatot.

Ez egészen konkrétan azt jelenti: a jelenleg hasonló megbízatásban tevékenykedőkből akkor lehet MOB-főtitkár, ha feladják mostani állásukat, ugyanakkor megengedhetik maguknak, hogy fizetség nélkül dolgoznak a jövőben...

A legalábbis különös határozat nyomán muszáj felidézni, hogy a posztot tizenhat évig betöltő, havi 862 ezer forint fizetésért tevékenykedő Aján Tamás november 4-i lemondása alkalmából a Magyar Olimpiai Bizottság vezetősége a következő nyilatkozatot tette közzé: "A MOB elnökségének állásfoglalása szerint a főtitkár körül kialakult bizalmatlan légkört politikai szempontok nem motiválták. Aján Tamás számos nemzetközi feladatot tölt be, sokirányú elfoglaltsága újabban megnehezítette a főtitkári teendők maradéktalan ellátását."

A kérdés megkerülhetetlen: ha Ajántól mindenekelőtt azért váltak meg, mert elfoglaltságai miatt kevés időt tudott a MOB-ban tölteni (márpedig a fentiek alapján azért váltak meg), akkor mi szól a most megszavazott "társadalmi munkás" mellett, akinek - bár szövetségi elnök vagy főtitkár nem lehet - valamiből csak-csak el kell majd tartania magát és családját? Értesülésünk szerint ez a kérdés a tegnapi ülésen is felvetődött, ám a polémia azzal zárult: nem pusztán pénzkérdés, hogy valaki rendesen végzi-e a dolgát vagy sem... Akárhogy is, a verseny jelenlegi állása az eddigi hat aspiránsból elsősorban Kamuti Jenő nyugdíjas sebész főorvosnak kedvez: az Európai Vívó Szövetség alelnöke, a Nemzetközi Fair Play-bizottság elnöke ugyanis egy nappal korábban bejelentette, hogy - feltehetően anyagi helyzetére való tekintettel - havi 1 forintért akár főállásban is hajlandó lenne a feladat elvégzésére. Bár a jelek szerint társadalmi munkásként még ennyit sem kapna, azért mostantól alighanem ő az első számú favorit. A második és a harmadik pedig Császári Attila, illetve Szabó Bence: előbbinek "csak" az öttusázók elnöki posztjától kellene megválnia, a sportszergyártó cégnél betöltött marketingmenedzseri beosztásától nem, míg utóbbit - aki információink szerint vállalkozásaiból él - éppen a napokban menesztették a vívószövetség kapitányi tisztségéből. Ugyanakkor elvben elképzelhető az is, hogy a további kandidálók közül a sportágában eddig rendkívül eredményes munkát végző Sinka László kézilabda-, illetve Faragó Judit asztalitenisz-szövetségi főtitkár szintén megtalálja a módját annak, hogy betölthesse a tisztséget. (Molnár Zoltán, a MOB ügyvezető igazgatója korábban jelezte, hogy csak abban az esetben pályázik, ha a pozícióra főállású dolgozót keresnek.)

Az új főtitkárt a MOB december 17-i közgyűlése választja meg.

Ugyancsak a tegnapi tanácskozás híre, hogy az elnökségnek szándékában állt meghallgatni az egy nappal azelőtt megalakult Budapesti Olimpiai Mozgalom képviselőinek beszámolóját a főváros 2020-as olimpiarendezési pályázatának előkészületeiről, ám a megbeszélés elmaradt, mert a vendégek hiába várakoztak, s türelmük fogytán a számukra meghirdetett időpontot követően egy órával távoztak. (Megjegyzendő: Schmitt Pál elnök már a délben kezdődött ülés elején jelezte, hogy legkésőbb kettőig ér rá, mivel a Fidesz alelnökeként a párt országjáró turnéjának keretében Debrecenben van jelenése.) Egyébként úgy tudjuk, a Szalay-Berzeviczy Attila tőzsdeelnök és Nyúl Sándor TriGránit-vezérigazgató vezetésével működő szervezet eddig mintegy 140 millió forintot gyűjtött össze multicégektől az esetleges pályázat támogatására.

Aján Tamás és Schmitt Pál. Síkos a MOB-pálya
Aján Tamás és Schmitt Pál. Síkos a MOB-pálya
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.