Polt idejét számolja a koalíció

"Címzetes legfőbb ügyészségi főtanácsosnak" állhat Polt Péter egy új törvénymódosítás szerint - hacsak az új összetételű Országgyűlés újra nem választja.

A legfőbb ügyész megválasztását érdemben befolyásolhatja, hogy mikorra tűzi ki a parlamenti választásokat a köztársasági elnök. Sólyom László félreérthetetlenül üzent a pártoknak, amikor a Népszabadságnak nyilatkozva bejelentette: nem kéri ki véleményüket sem a legfőbb ügyészről, sem a választások időpontjáról. Tényként közli január 19-én, mikor lesznek a választások, s még azok előtt közli, kit javasol Polt Péter utódjául. Ez esetben persze csak javaslattételi joga van, a parlamenté a döntés.

Polt Péterrel a jelenlegi kormánykoalíció nemhogy "nem jött ki", de az általuk jobboldali kötődéssel vádolt Poltot több mint három éve igyekeznek lemondásra bírni, kínos helyzetekbe hozni. Bizalmatlanságuk leginkább a neki címzett interpellációkra adott válaszok fogadtatásán volt lemérhető - ezeket csaknem két tucatszor szavazták le. Érveik szerint az egykori Fidesz-képviselő-jelölt Polt nem tett meg mindent az "Orbán-kormány-közeli" ügyek kivizsgálásáért. Végül már szinte valamennyi ügyben leszavazták: K&H-botrány, Sutka-levél, sőt az MDF is megvonta a bizalmát a hamis képviselői aláírások "törvényesítése" miatt.

A pártok számára nyilvánvalóan nem közömbös tehát, hogy ki áll az egyébként szinte korlátlan függetlenséggel rendelkező ügyészi szervezet csúcsán 2012-ig. A koalíciónak - mint azt forrásaink jelezték - az volna az érdeke, hogy az utódot még ők választhassák, vagyis hat évre "bebetonozzák". Erre május 7-i parlamenti választást feltételezve van nagyobb esélyük. Persze az államfő kiírhatja olyan időpontra is a választásokat, hogy a parlamentnek nem lesz ideje főügyészt választani, de ami talán ennél is fontosabb: az alkotmány szerint a köztársasági elnök tesz javaslatot a főügyész személyére - a politikusok kénytelenek lesznek tehát megvárni, hogy Sólyom László javaslatot tegyen. - Az elnök úr nem egyeztet a pártokkal, ám presztízsveszteséget jelentene számára, ha egy többségi támogatottságot nem élvező jelölt nevét "dobná be" a parlamentnek, tehát nekünk is van mozgásterünk - mondta a koalíció egyik politikusa. Ettől függetlenül a koalícióban megkezdték annak vizsgálatát, milyen jogi lehetőségek vannak arra, hogy május 16. (Polt mandátumának lejárta) előtt megválaszthassák az utódot. Több jogász-politikus állítja, a jelölés jogát leszámítva "szabad a pálya": a törvények nem szabályozzák, mikor kell az utódot megválasztani. Ebből a szempontból is figyelemre méltó az ügyészségi törvény parlament elé terjesztett módosítása - vagy inkább az, ami hiányzik belőle. Az egyébként részletes szabályozás ugyanis nem terjed ki a legfőbb ügyész megválasztásának határidejére, sem a helyettesítésének rendjére. Utóbbit Sólyom László átmenetileg megoldhatónak tartja, ám kormányzati forrásaink szerint hivatkozhatnának arra, hogy e bizonytalan helyzetet az Országgyűlés munkájára, az új kormány megalakulására is tekintettel, rögvest orvosolniuk kell...

A legfõbb ügyészt csaknem két tucatszor szavazták le a parlamentben
A legfõbb ügyészt csaknem két tucatszor szavazták le a parlamentben
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.