Tüntetést szervez a Liga a Suzukinál

"A mi autónk - a mi munkavállalóink" szlogennel tüntetést szervezdecember 1-jére a Magyar Suzuki Rt. esztergomi üzemépülete elé a LigaSzakszervezetek.

Az akció kiváltó oka az, hogy az autógyár dolgozói egyre elégedetlenebbek a munkakörülményekkel: a naponta hatszázötven kocsit előállító műhelyekben megfeszített munka folyik: nincs idejük kimenni a mosdóba, emellett nincs szabad szombat, a szabadságukat nem tudják úgy kivenni, hogy két hétre elmehessenek nyaralni. Állításuk szerint a megmaradt szabadságot az év végi jutalommal együtt fizetik ki, így nem tudják, mennyi a szabadság megváltására fizetett pénz, és mennyi a jutalom. A cégnél elismerik, hogy a termelés nagy összhangot, folyamatosságot és speciális munkabeosztást igényel. Kijelentették: betartják a törvényt, ami engedélyezi a Suzukinál is alkalmazott nyolchetes munkaidőkeretet. Vagyis: a napi nyolcórás munkaidőnek és pihenőidőnek, a szabad szombatoknak nyolc hét átlagában kell meglenniük.

Mivel a gyárban nincs szakszervezet, a Liga döntött úgy, hogy fellép a dolgozók érdekeinek védelmében. A szövetségnél elmondták: műszakváltáskor, délután két és négy óra között szórólapokat osztogatnak a távozó és az érkező autógyáriaknak.

A Liga Szakszervezetek elutasítja Orbán Viktornak a munkásokra vonatkozó kijelentéseit, amelyeket a Csepeli Munkásotthonban hangoztatott egy hete. A Liga szerint Orbánnak az a megállapítása, hogy "a munkásoknak vissza kell nyerniük önbecsülésüket, öntudatukat, olyan munkásembereket kell találni, akik képviselik saját ügyeiket a közéletben, akiket be lehet vinni a parlamentbe" - veszélyes és hiteltelen. A Fidesz volt ugyanis az a kormányra került párt, amely a leghevesebben tiltakozott a szakszervezetek parlamenti jelenléte ellen, és az egyik első intézkedése a Munkaügyi Minisztérium megszüntetése volt.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.