A Sorstalanság zárja a Washingtoni Zsidó Filmfesztivált

A Sorstalanságot is bemutatják a jövő héten megnyíló Washingtoni Zsidó Filmfesztiválon, amelyet 16. alkalommal rendeznek meg az Egyesült Államok fővárosában.

A fesztivált megnyitó és záró film egy-egy fiatal fiú sorsát mutatja be. A seregszemle a francia-izraeli Live and Become című alkotással, az Életvonat rendezőjének, Radu Mihaileanunak az új filmjével indul. A történet szerint egy anya a háború és az ínség elől az etiópiai falasákat kimentő amerikai-izraeli Mózes-művelettel Izraelbe küldi hétéves fiát, akit azután egy család örökbe fogad, noha se nem zsidó, se nem árva, de hallgat róla, amint az anyja a lelkére kötötte, és közben megismerkedik mind a nyugati civilizáció, mind a judaizmus értékeivel.

A fesztivált a Sortalanság zárja. Az ismertető kiemeli, hogy a film alapjául szolgáló regény szerzője, az irodalmi Nobel-díjas Kertész Imre írta a forgatókönyvet is. A rendező, Koltai Lajos, aki leginkább Szabó István operatőreként ismert, olyan filmet alkotott, amely a holokausztról szóló más munkákkal ellentétben a haláltáborok mindennapjainak sokkoló ábrázolása helyett inkább a lélek túléléséért vívott belső küzdelemre összpontosít, míg a fizikai túlélés a borzalmak közepette a puszta véletlenen múlhat.

A 11 napos fesztivál során 37 alkotást mutatnak be öt filmszínházban. Joshua Ford, a fesztivál igazgatója üzenetében büszkén hangsúlyozta, hogy a seregszemle az elmúlt 16 évben mind a filmek, mind a közönség szempontjából egyre változatosabb összetételű. A fesztivál mindenki előtt nyitva áll, bárhogyan is határozza meg önmagát.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.