Képviselő-leépítést javasol az SZDSZ az önkormányzatoknál

Radikálisan, átlagosan mintegy 50 százalékkal csökkentené az önkormányzati képviselők számát az SZDSZ, amely az ezt tartalmazó törvényjavaslatát pénteken benyújtotta az Országgyűlésnek - mondta Fodor Gábor, az SZDSZ ügyvivője pénteken, sajtótájékoztatón, Miskolcon.Fodor Gábor elmondta: megítélésük szerint túlságosan sokan ülnek a települési önkormányzatok közgyűléseiben, ezért kezdeményezik a hatályos törvény módosítását.

A képviselő közlése szerint a 600 lakos alatti településeken négy, a 2.000-nél kevesebb lakosú községekben pedig hat önkormányzati képviselő elég lenne az ügyek vitelére, míg az ötezer lakosú településeken nyolc, a tízezer lakosúak esetében tíz képviselő ülhetne a padsorokban. Az SZDSZ ügyvivője elmondta: míg az országgyűlési képviselők számának csökkentésére vonatkozóan a 2010-es választásokra lehetne a változásokat bevezetni, az önkormányzatok esetében már 2006-ban mód nyílhat a csökkenésre, ami összességében milliárdokat takaríthatna meg a költségvetésnek.

Fodor Gábor közölte: az SZDSZ úgy véli, hogy Magyarország XXI. Századi felemelkedéséhez kisebb, hatékonyabb államra van szükség. Mint mondta, törvényjavaslatuk majdnem mindenhol csökkentené a megválasztható képviselők számát, kivételt képeznek a legkisebb, hatszáz lakos alatti települések, ahol a javaslat eggyel növeli a létszámot.

A legnagyobb csökkenést a javaslat a megyei közgyűlések létszámában javasolja, ezt a jövőben az országgyűlési területi listán megszerezhető mandátumok számához kötné. Ez egyes megyék esetében akár 60-70 százalékkal is csökkentené az önkormányzati képviselők számát - mondta Fodor Gábor, aki elismerte, nehéz lesz indítványukat végigvinni és elfogadtatni, az ugyanis vélhetően nagy ellenállásba ütközik majd.

(MTI)

Fodor Gábor
Fodor Gábor
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.