Felére csökkentené az önkormányzati képviselők számát az SZDSZ

Radikálisan, mintegy 50 százalékkal csökkentené átlagban az önkormányzati képviselők számát az SZDSZ, amely az ezt tartalmazó törvényjavaslatát pénteken benyújtotta az Országgyűlésnek - jelentette be Fodor Gábor, az SZDSZ ügyvivője pénteken, sajtótájékoztatón, Miskolcon.

Fodor Gábor elmondta: megítélésük szerint túlságosan sokan ülnek a települési önkormányzatok közgyűléseiben, ezért kezdeményezik az 1990. évi LXIV. törvény módosítását.

A képviselő közlése szerint a 600 lakos alatti településeken négy, a 2000 lakosú községekben pedig hat önkormányzati képviselő elég lenne az ügyek vitelére, míg az ötezer lakosú településeken nyolc, a tízezer lakosúak esetében tíz képviselő ülhetne a padsorokban.

Az SZDSZ ügyvivője elmondta: a párt által benyújtott módosító indítvány az országgyűlési képviselők számát is redukálná. Megítélése szerint ez utóbbi esetben a 2010-es választásokra lehetne a változásokat bevezetni, míg az önkormányzatok esetén már a 2006-as voksolások idején is mód nyílhat a csökkenésre, amely összességében milliárdokat takaríthatna meg a költségvetésnek.
(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.