Bealkonyul a lakásmaffiának?

Bezárulnak a kapuk a lakásmaffia előtt, a jövőben nagyon nehéz lesz vissza élni az ingatlanokkal - közölte Devánszkiné Molnár Katalin szocialista képviselő.

A politikus elmondta: az elmúlt években számos lépés történt, amellyel csökkentették a visszaélések lehetőségeit, így például felszámolták a földhivatali ügyhátralékokat, a határidőket jelenleg be tudják tartani, és a büntetőfeljelentések kapcsán pedig már megszülettek az első fokú ítéletek. Hozzátette, hogy emellett a jogszabályalkotás területén is számos új törvény biztosítja a bűnelkövetés kizárását. Példaként említette az ingatlan nyilvántartásról szóló törvénynek azt az eredményét, hogy az ingatlantulajdonos értesítést kap minden olyan változtatási szándékról, amely a tulajdonjogát érintené.

Kiemelte, hogy jelenleg az Országgyűlés előtt van az a törvénymódosítási javaslat, amely biztosítja az ügyészek, közjegyzők, bírósági végrehajtók on-line kapcsolódási lehetőségét az adatbázisokhoz, így kiszűrhetik az okmányokkal való visszaélések lehetőségét. Ez a javaslat ugyanakkor úgy módosítja a bírósági-végrehajtás szabályozásait, hogy segítséget nyújt az adósoknak a lakhatási feltételeik védelmében, hatékonyabbá, átláthatóbbá teszi a végrehajtási értékesítést, és megkönnyíti a helyi önkormányzat részvételét az ingatlan árveréseken - fűzte hozzá. Példaként kiemelte: a jövőben az önkormányzatok ellenőrizhetik, hogy ki lakja a bérlakásokat, azt rendeltetésszerűen használja-e, és vizsgálhatják azt is, hogy a lakbérleti csereszerződések mögött valós ingatlanok vannak-e.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy a kormány egy héttel ezelőtti döntésének nyomán az elveszett személyi igazolványok azonnal körözési listára kerülnek, ezzel is elősegítve az okmányokkal való visszaélések visszaszorítását. "Ami a szomorúságom, hogy igazából nem tudunk azokon segíteni, akik 10 éve, 12 éve lettek áldozatai a lakásmaffiának, és akkor nem indultak büntető eljárások, és nem tudták érvényesíteni jogaikat a polgári bíróság előtt sem" - mondta Devánszkiné Molnár Katalin. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.