További haladékot kapott Irán

Újabb haladékot kapott Irán csütörtökön a NemzetköziAtomenergia-ügynökségtől (NAÜ), amely ezúttal sem panaszolja be az ENSZBiztonsági Tanácsánál az iszlám országot atomprogramjának nemtisztázott részletei miatt.

A NAÜ kormányzótanácsának csütörtökön megkezdődött bécsi ülésén jelentették be, hogy az Európai Unió elfogadta a 35 ország képviselőiből álló tanács azon tagjainak a kérését, amelyek úgy vélik, több időt kell hagyni Iránnak a párbeszédre. Az EU álláspontját ismertető Peter Jenkins brit nagykövet azonban felhívta a figyelmet arra: Teheránnak tisztában kell lennie azzal, hogy az újabb haladékot nem minden körülmény között biztosítják a számára. Az EU álláspontja szerint Iránnak atomprogramjával kapcsolatban végre kell hajtania azokat a bizalomerősítő intézkedéseket, amelyeket a NAÜ előírt a számára, és tartózkodnia kell minden olyan egyoldalú lépéstől, amely a helyzet további éleződéséhez vezethet. Felszólította Teheránt, komolyan vegye fontolóra Moszkvának azt a javaslatát, amely szerint a nyersurán gázhalmazállapotúvá alakítását Iránban végezhetnék, az urándúsítást viszont Oroszországban.

A NAÜ kormányzótanácsa idén szeptemberben határozatban mondta ki, hogy az iráni atomprogram ügye a BT elé utalható, miután Teherán nem működik együtt teljes mértékben az atomenergia-ügynökséggel. Megbízták Mohamed el-Baradeit, a NAÜ főigazgatóját, hogy készítsen újabb jelentést az iráni atomprogramról, Teheránt pedig felszólították arra, hogy tegye teljesen átláthatóvá atomprogramját, és maradéktalanul működjön együtt a NAÜ-vel.

Mohamed el-Baradei csütörtökön arról tájékoztatta a testületet a kormányzótanács zárt ülésén, hogy Teherán tett bizonyos lépéseket atomprogramjának a tisztázása érdekében, egyebek között bizonyos kiegészítő dokumentációkat is átadott, engedélyezte, hogy a NAÜ képviselői szakembereket kérdezhessenek ki, és tartja magát az urándúsítás felfüggesztéséhez. A főigazgató üdvözölte ezeket a lépéseket, de felszólította Iránt továbbiak megtételére is, mindenekelőtt az urándúsítással kapcsolatban. Kijelentette, hogy Iránnak egyebek között a dúsításhoz szükséges gázcentrifugákra vonatkozó programjának a kronológiájával és méreteivel kapcsolatban kell újabb adatokat szolgáltatnia. A NAÜ-nek tovább kell vizsgálnia az iráni atomprogramnak ezeket a részleteit, valamint más összetevőit is, hogy a program békés jellegének megkívánt garanciáit megkaphassa - mondta a főigazgató. Reményét fejezte ki, hogy az erőfeszítések eredményeként felújítják a tárgyalásokat Iránnal átfogó megállapodás érdekében.

Meg nem erősített sajtóértesülések szerint december elején Bécsben újítják fel a tárgyalásokat Irán és az Európai Unió nevében tárgyaló Németország, Franciaország és Nagy-Britannia küldöttségei között. A tárgyalások augusztusban szakadtak meg, amikor Irán gázhalmazállapotúvá alakított át néhány tonna uránt. (Ez még nem dúsítás, a gázból centrifugák segítségével állítanak elő dúsított uránt.) Moszkva a közelmúltban javasolta Teheránnak, hogy a dúsítást már Oroszországban végeztesse el. Teherán azonban ragaszkodik ahhoz, hogy a dúsítást is maga végezze.

Az Egyesült Államok már hosszabb ideje azzal vádolja Teheránt, hogy energiatermelési célokkal meghirdetett atomprogramjának a leple alatt atomfegyverhez akar hozzájutni. Irán cáfolja a vádakat, és azt hangoztatja, hogy joga van a nukleáris energia előállításához és felhasználásához.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.