Brüsszel nem tűri a török szabadságkorlátozásokat

Az Európai Unió keményen bírálta Törökországot, mert a tagjelölt továbbra sem biztosítja állampolgárai számára a szólásszabadságot. Az unió nyíltan megfenyegette a törököket, emlékeztetve, hogy Brüsszel felfüggesztheti a csatlakozási tárgyalásokat, ha egy-két év alatt nincs látványos előrehaladás ezen a területen. 

Olli Rehn, az EU bővítésügyi biztosa szerint Törökországban a szólásszabadság korlátozása egyre elterjedtebb és szinte már nem számít kivételes esetnek. A biztos egy televíziós nyilatkozatban úgy fogalmazott: az európai börtönök tele lennének újságírókkal, ha a török törvények lennének érvényben az unióban. 

A bővítésügyi biztos kemény bírálatát elemzők annak jeleként értékelik, hogy a török-EU kapcsolatok feszültté válhatnak, mert Brüsszel egyre türelmetlenebb az írókkal, újságírókkal szemben indított peres eljárások miatt. Pusztán véleményének közléséért, nyilatkozatáért indítottak bírósági eljárást Orhan Pamuk író, Hrant Dink, a kétnyelvű török-örmény napilap szerkesztője, valamint a Turkish Daily News jegyzetírója, Burak Bekdil ellen. 

Rehn újabb nyilatkozata a legutóbbi, november 9-én ismertetett uniós álláspont keményedését jelzi. Az akkor ismertetett országjelentés is említést tett Pamuk és Dink ügyéről, s nem látni annak jelét, hogy az EU fellépésének hatására a török adminisztráció bármiféle lépést tett volna a kifogásolt eljárások ügyében. Pamuk pere december 16-án kezdődik, Dinket hat hónap felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték, Burak Bekdil pedig húsz hónap felfüggesztett szabadságvesztést kapott.

(eurohirek.hu)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.