Kft.-vé alakul a Trigránit

Részvénytársaságból kft.-vé alakul a Demján Sándor többségi érdekeltségébe tartozó Trigránit - értesültünk cégbírósági forrásokból.

Erre nem egész negyed évvel azután kerül sor, hogy az egyik legnagyobb magyar ingatlanfejlesztőnek számító cégben Csányi Sándor, az OTP Bank első embere 10, Nathaniel Rothschild pedig 15 százalékos részesedést vásárolt magának; a fennmaradó kisebbségi rész Peter Munk kanadai nagyvállalkozóé. A bonyolult átalakulás keretében a Trigránit Rt. beolvad a hasonló érdekeltségi körbe tartozó Duna-Pest Rezidenciák Kft.-be, az így létrejött cég neve pedig Trigránit Kft. lesz. Az új cég három ügyvezetője Demján Sándor, Todd Cowan és Nyúl Sándor lesz.

Az ügylet háttere az erő-összpontosítás és a költségésszerűsítés - tájékoztatta lapunkat Szabó Zsolt, a Trigránit pénzügyi igazgatója. A Duna-Pest Rezidenciák ugyanis az általa létesített lakások nagy részét eladta, így feladatát befejezte. Ez a módszer ugyanakkor lehetőséget nyújtott arra, hogy egy jogutód a jövőben is a lakók rendelkezésére álljon.

Noha Demján Sándor több milliárd eurós magyarországi illetve a környező országokban végrehajtott ingatlanfejlesztései a Trigránit név alatt futnak, a papírokból kiderül: maga a központi fejlesztőcég - a többi befektetéshez viszonyítva - nem képvisel jelentős vagyont. Ebből a szempontból a Duna-Pest Rezidenciák is nagyobb volt, mint a Trigránit Rt. Az ügylettel gyakorlatilag a Duna-parti lakásokért befolyt vételárat a Trigránit magába olvasztotta. Ezzel az rt.-ben egy 1,6 milliárdos elhatárolt veszteséget is feltöltöttek. (És ebből arra is lehet következtetni, hogy a cég a tranzakcióval némi osztalék-adót is sikeresen megspórolt - a szerk).

Mindez - mint arra Szabó Zsolt felhívta a figyelmet - csupán technikai elem. A több milliárd eurós vagyonú csoporton belül maga a Trigránit Rt. csak a fejlesztések összehangolásáért felel: itt zajlik a projektek előkészítése és felügyelete, ebben a cégben zajlik a tervezés. A különböző ingatlanberuházásokra ugyanakkor minden esetben külön vállalkozásokat hoznak létre, amelyeknek önállóan meg kell állniuk a lábukon. A papírok szerint tehát ezek tulajdonosi szinten nem a Trigránit Rt.-hez, hanem a befektetők más cégeihez kapcsolódnak.

A Trigránit-csoport az átalakulást követően tovább kívánja növelni befektetéseit, úgy Magyarországon - például a Duna-parti Millenniumi Városközpontban -, mint a környező országokban. Kézdy György, a Trigránit Kft. leendő felügyelőbizottsági tagja szerint az átalakulás éppenséggel a magyarországi tevékenység további erősítésének jele. Mindazonáltal a külföldi előretörést jól jellemzi, hogy Demján Sándor éppen a múlt héten adta át Katowicében első lengyelországi, 65 ezer négyzetméteres bevásárlóközpontjuk első ütemét. Emellé az országban - nyilatkozata szerint - az elkövetkező években 3-4 milliárd eurós befektetéssel további 10-12 hasonlót szeretne létrehozni.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.