Üzbég nem a NATO-nak

Üzbegisztán közölte, hogy a NATO tagállamai a jövőben nem használhatják területét és légterét a szervezet afganisztáni békefenntartó missziójának támogatására - jelentették be szerdán brüsszeli illetékesek.

A döntés főleg Németországot érinti, amely az Üzbegisztán déli részén lévő Termezben egy támaszpontot használ az észak-afganisztáni erőinek ellátásához és a pakisztáni földrengés áldozatainak megsegítéséhez. A NATO egyik neve elhallgatását kérő illetékese azonban kijelentette: megtalálják a módját, hogy a küldetés ne szenvedjen hátrányt az üzbég döntés miatt. A berlini védelmi minisztérium szóvivője szintén azt hangoztatta, hogy több alternatívájuk is van.

A brüsszeli forrás elmondta, hogy Taskent nem a NATO-központot, hanem külön-külön a tagállamokat értesítette a döntésről. Értelmezésük szerint a tilalom 2006. január 1-től lép életbe, s valószínűleg válasz arra, hogy a májusi andizsáni tüntetések véres leverése miatt az Európai Unió megtagadta a beutazó vízumot 12 magas beosztású üzbég tisztségviselőtől, fegyvereladási embargót rendelt el a közép-ázsiai ország ellen, és felfüggesztette együttműködési megállapodását vele.

Emberi jogi szervezetek szerint az üzbég hadsereg mintegy ötszáz civilt ölt meg Andizsán városban, ahol lázadás robbant ki a rendszer ellen.

Az üzbég kormány az Egyesült Államoktól már májusban visszavonta a támaszpont használati engedélyt. A felszámolásra hagyott fél év leteltével, hétfőn távozott az utolsó amerikai harci repülőgép is a Karsi-Hanabád légibázisról.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.