Pinter betegsége miatt nem tudja átvenni díját

Betegsége miatt nem vesz részt a december 10-i stockholmi díjkiosztó ünnepségen Harold Pinter brit író, az idei irodalmi Nobel-díj kitüntetettje - közölte szerdán a Nobel-bizottság.

Az író elutazik Stockholmba megtartani a svéd akadémián december 7-én a kitüntettek hagyományos előadását, de nem marad ott az ünnepségekre - tette hozzá közleményében a bizottság. Stephen Page, Pinter kiadója veszi át helyette az oklevelet, az érmet és a 10 millió koronás (1,05 millió euró) csekket a díj átadási ünnepségén, amelyet a király család és a svéd kormány tagjainak részvételével tartott díszvacsora előz meg. Harold Pintert nyelőcsőrákkal kezelik, amelyet 2002-ben decemberében állapítottak meg nála.

"Pinter a legkiemelkedőbb személyiség a huszadik század második felének angol drámairodalmában" fejtette ki indoklásában októberben a díjról döntött tudós testület. A 75 éves Pinter Nagy-Britannia egyik legismertebb színpadi szerzője. Legtöbbet játszott művei A születésnap (The Birthday Party, 1958) és A gondnok (The Caretaker 1965). Nem ismeretlen a magyar közönség előtt sem: színdarabjai közül több - köztük az említett kettő is - szerepelt a hazai színházak műsorán.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.