Belgiumban már kereskedhetnek a légszennyezési jogokkal

A múlt hét végén Bruno Tobback belga szövetségi környezetvédelmi miniszter indította útjára az üvegházhatást kiváltó gázok nemzeti regiszteri rendszerét, amelyben a magas energiaszükségletű vállalkozások gázkibocsátási jogokat vásárolhatnak.

A rendszer célja az energiafogyasztás mérséklése, illetve az üvegházhatást kiváltó gázok kibocsátásának csökkentése. 

A kormány gázkibocsátási jogokat ad a vállalkozásoknak, s az év végén a vállalkozásoknak az általuk kibocsátott gázok mennyiségének a kvótájuk alapján el kell számolniuk, s túllépés esetén komoly büntetés vár rájuk. Kvótájukat gázkibocsátási jog vásárlásával növelhetik: a jogot a nemzeti regiszteren keresztül vehetik át azoktól a vállalkozásoktól, amelyek nem merítik ki az államtól kapott kvótát. 

A tervek szerint minden EU-tagállamban hasonló rendszert állítanak fel, a regisztereket egymással összekapcsolják, így a kibocsátási jogokat európai szinten lehet majd megvásárolni vagy eladni. 

Az egyes tagországok általában a szükségesnél kevesebb gázkibocsátási jogot adnak a vállalkozásoknak, így kényszerítve őket a kibocsátás csökkentésére. A regiszter bevezetése segíti a kiotói protokollban vállalt célok elérését. 

Az ENSZ klímaváltozással foglalkozó titkárságának legfrissebb adatai szerint a fejlett országoknak sikerült jelentős csökkenést elérniük a gázkibocsátás területén. Az 1990-es szinthez viszonyítva 2003-ban az üvegházhatást kiváltó gázok kibocsátása 5,9 százalékkal alacsonyabb. 

Az ENSZ szerint azonban nincs sok az ünneplésre, mert a csökkenés a Közép- és Kelet-Európa országaiban végbemenő változásoknak köszönhető, ahol az országok többnyire lemondtak nehéziparukról az 1990-es évek elején.

(eurohirek.hu)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.