Szavazás voksolók nélkül?

Szlovákiában majdnem teljes érdektelenség előzi meg a szombati megyei önkormányzati választásokat.

Úgy tűnik fel, hogy a szombaton sorra kerülő megyei önkormányzati választások sokkal nagyobb izgalomba hozták a szlovákiai képviselőjelölteket, mint a választópolgárokat. Ugyanis a nyolc regionális önkormányzati testület összesen 412 helyére csaknem háromezren pályáznak.

A jelöltek a helyi siker érdekében felrúgtak mindenféle politikai értékrendet és országos szövetséget. A nacionalista Szlovák Nemzeti Párt (SNS) például azt harsogja, hogy két legközelebbi partnere a kormánypárti Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) és a jelenlegi legerősebb ellenzéki tömörülés, az Irány - Szociáldemokrácia (Smer - SD).

A szlovák politikai erők a Magyar Koalíció Pártjának képviselőit általában igyekeznek a lehető legtöbb helyről kiszorítani. Ennek érdekében például Nyitra megyében valamennyi számottevő szlovák párt nemzeti egységfrontba tömörült. Igazolva, hogy egymás közötti viszálykodásaikat képesek azonnal felfüggeszteni, mihelyt az MKP ellen kell hadakozni. Máshol sem különbek a nyitraiaknál, így aztán a felvidéki magyar pártot mindössze Pozsonyban fogadták be maguk közé koalíciós partnerként a jobboldali szlovák politikai erők. Emiatt a magyarok lakta Nagyszombat (Trnava), Besztercebánya (Banská Bystrica) és Kassa megyében egyedül kényszerül politikai ringbe szállni az MKP, amely mindössze három régióban (Nyitra, Besztercebánya és Kassa) állított megyei elnökjelöltet.

Az MKP szombati szereplése leginkább a polgárok részvételi arányától függ majd. A közvélemény-kutatók egybehangzó adatai szerint legfeljebb 25 százalékos a szavazó kedv. Egyrészt azért, mert a lakosság nem tulajdonít különösebb jelentőséget a megyei önkormányzatok munkájának, holott a központi hatalom lebontása óta Szlovákiában is sok milliárdról, többek között az oktatási, egészségügyi és szociális intézmények támogatásairól, regionális beruházásokról ezen a szinten döntenek. A Dzurinda-kabinet győzelmi harsonái ellenére már a Szlovák Katolikus Püspöki Kar is felhívta a döntéshozó politikusok figyelmét arra, hogy Pozsonyban és néhány nagyvárosban ugyan a gazdagok még gazdagabbak, ám az ország nagy részén viszont a szegények egyre súlyosabb megélhetési gondokkal szembesülnek.

Dél-Szlovákiában sem tapasztalható lelkesedés vagy valamiféle nemzeti felbuzdulás. A magyarok lakta régiókban - főleg Gömörben és a Bodrogközben - országos viszonylatban is legnagyobb a munkanélküliek aránya. Emiatt ezekben a térségekben nem rajongnak a Magyar Koalíció Pártjáért sem, amely csupán az elmúlt két esztendőben ismerte fel a regionális politika fontosságát. Azóta karolta fel az Ipoly-hidak újjáépítését, a déli országrész városait összekötő gyorsforgalmi út mielőbbi elkészítését célzó és más fontos, a stratégiai befektetéseket és a határokon átívelő regionális együttműködést elősegítő követeléseket.

Az MKP óriásplakátjain Bugár Béla arcképét is bevetették a szavazók serkentése érdekében
Az MKP óriásplakátjain Bugár Béla arcképét is bevetették a szavazók serkentése érdekében
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.