Az afganisztáni tálibok kivégeztek egy indiai mérnököt

Tálib fegyveresek kivégeztek egy indiai útépítő mérnököt, miután munkáltatója a megadott határidőre nem hagyott fel afganisztáni beruházásaival - jelentette be kedden egy tálib szóvivő.

"Miután az indiai állami vállalat nem engedelmeskedett az ultimátumban foglalt követeléseknek és nem vonult ki Afganisztánból, a tálib tanács utasítására a foglyot agyonlőtték" - közölte Kari Mohammed Juszuf, a hatalomból 2001-ben elűzött fanatikus iszlám mozgalom szóvivője műholdas telefonon keresztül egy közelebbről nem azonosított településről.

A mérnököt szombaton az ország déli részében fekvő Nimrúz tartományban rabolták el helyi gépkocsivezetőjével és két testőrével együtt. A tálib szóvivő szerint később szolgálnak részletekkel arról, hol található a holttest. Hozzátette, hogy a sofőrt szabadon engedték, de a két testőr sorsáról még nem döntött a tálib tanács. A kabuli belügyminisztérium szóvivője megerősítette, hogy egy afgán kiszabadult a tálibok fogságából, az indiai megöléséről azonban nem tudott. Az említett tálib szóvivő egyébként gyakran halmozza el később eltúlzottnak bizonyuló információkkal a hírszolgálatokat, és nem ismert, pontosan milyen viszony fűzi a tálib vezetéshez.

Két évvel ezelőtt valószínűleg ugyancsak a tálibok maradványerői már elraboltak két indiai állampolgárt, akik egy amerikai finanszírozású útépítésen dolgoztak. A túszok akkor csaknem háromhetes fogság után sértetlenül kiszabadultak. Az utóbbi egy év alatt tálibok több olyan indiai és török mérnököt ejtettek fogságba, akik Dél-Afganisztánban útépítéseken dolgoztak. Egy török szakembert meg is gyilkoltak, a többieket feltehetően váltságdíjért cserébe szabadon engedték. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.