Mégsem adhatók ki a légiutasok adatai az USA-nak?

Ellentétes az európai közösségi joggal az a gyakorlat, hogy a légitársaságok kiadják az Amerikába tartó utasok adatait Washingtonnak – állítja az Európai Bíróság mellett működő tanácsnok, kedden nyilvánosságra hozott véleményében.

Ez nem köti ugyan a talárosokat, de az ügyek mintegy négyötödében el szokták fogadni a tanácsnoki indítványt. Ha most is ezt teszik, patthelyzet alakulhat ki az EU és az USA közötti légiközlekedésben.

Az Egyesült Államok a szeptember 11-i terrortámadások után hozott intézkedéssorozat részeként várja el az utasok adatainak kiadását. Amely légitársaság ezt nem teszi meg, pénzbüntetésre, s – ami kifejezetten negatív reklám számára – utasainak fokozottabb vegzálására számíthat az óceán túlpartján. Az elvárt adatok az utas nevétől, telefonszámától, hitelkártyaszámától az olyan információkig terjednek, mint például kért-e kóser vagy halal, azaz a zsidó vagy az iszlám előírásoknak megfelelő ételt. Európa a jogszabályi kereteit is megalkotta ennek a gyakorlatnak: az Európai Bizottság (EB) javaslatát a tagállamok is elfogadták. Európai parlamenti képviselők ugyanakkor megtámadták a luxemburgi EU-bíróság előtt, ahol ma is tart az ügy.

Johannes Laitenberger, az EB vezető szóvivője nem kívánta kommentálni a tanácsnoki véleményt, mivel az nem a testület döntése. De érzékeltette, hogy Brüsszel nem tette volna meg javaslatát, ha nem bízna annak szilárd jogi alapjában.      

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.