Megvalósulhat a Vértesi Erőmű támogatása

A frakciók mindegyike egyetértett a villamos energiáról szóló törvény módosításával, hiszen - mint több felszólaló is elmondta a javaslat hétfői parlamenti vitájában - így lehetővé válik a Vértesi Erőmű Rt. támogatása.

Dióssy Gábor, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium államtitkára úgy fogalmazott: a magyar kormány kezdeményezésére az Európai Bizottság jóváhagyta a magyar széniparra vonatkozó szerkezetátalakítási tervet. Ez a döntés lehetővé teszi, hogy 2004-2010 közötti időszakban maximum 64,3 milliárd forint támogatásban részesüljön a Vértesi Erőmű Rt. márkushegyi üzeme.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy ennek a törvénymódosításának az a célja, hogy az EU-támogatás felhasználásához a magyar kormány megkapja a felhatalmazást. A szénbányászati szerkezetátalakítási támogatás fogalma az eddigi jogi szabályozásban ismeretlen. A mostani módosítás ezt a technikai akadályt szünteti meg. Így a kormány évente degresszív módon meghatározott összeget nyújthat a jogosult bányavállalkozásnak.

Lázár Mózes (Fidesz) úgy vélekedett, ezzel a támogatással olyan termelés jöhet létre az érintett bányavállalatnál, amely majd érdemben tud reagálni a verseny kihívásaira. A képviselő hozzátette, hogy a frakció támogatja a törvénymódosítást.

Szalay Gábor (SZDSZ) megerősítette a törvénymódosítás szükségességét, hiszen - mint mondta - csak így lehet az EU által is jóváhagyott támogatással élni.

Keleti György (MSZP) reményei szerint e törvénymódosítás elfogadásával véget ér a Vértesi Erőmű Rt. kálváriája, hiszen a társaság az elmúlt években számos lépést tett a piaci alkalmazkodás jegyében, így létszám-racionalizálás is volt. A képviselő azt kérte, hogy mielőbb fogadják el e törvényt, hogy Komárom-Esztergom megye legnagyobb foglalkoztatójának helyzete mielőbb stabilizálódjon.

Herényi Károly (MDF) a törvénymódosítás támogatásáról biztosította a parlamentet. Ékes József (független) képviselő pedig a Nemzeti Fórum nevében megerősítette, hogy egyetértenek a villamos energia törvény módosításával. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.