Harmincezer fős leépítés a General Motorsnál

A General Motors harmincezer fős leépítést hajt végre 2008-ig, leállítja, illetve szűkíti a gyártást 12 üzemben - jelentette be hétfőn a társaság vezérigazgatója. Rick Wagoner elmondta: évente 1 millióval kevesebb autót állítanak elő.

A vezérigazgató szerint a leépítést - ami ötezerrel több a korábban jelzettnél -, igyekszenek természetes fluktuációval, korai nyugdíjazással megoldani. A lépésektől 2006-tól 7 milliárd dollár megtakarítást remélnek, s bíznak abban, hogy helyreáll a pénzügyi egyensúly a társaságnál.

A GM az utóbbi időben komoly értékesítési gondokkal küzd a külföldi autógyártók által támasztott verseny éleződése miatt, s csökkent a kereslet a cég terepjárói iránt is, mert megugrottak az üzemanyag-költségek. A cég által fizetett egészségügyi hozzájárulás, a nyersanyagok árának emelkedés súlyosan megterhelte a vállalat kasszáját, az idei év első kilenc hónapjában a csoport vesztesége 3,8 milliárd dollár volt. A társaság részvényeinek árfolyama az idén 40 százalékot csökkent, s a mút héten 14 éves mélypontra zuhant.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.