Liberalizálják az EU hadiiparát

Az Európai Unió honvédelmi miniszterei hétfőn megállapodtak abban, hogy liberalizálják a hadiipari piacot, nagyobb teret engednek a határokon átnyúló versenynek, s lehetővé teszik, hogy saját állami hadiipari megrendeléseikre más országok cégei is pályázzanak.

A mintegy 30 milliárd euróra tehető piacot az egyes országok nemzetbiztonsági érdekekre hivatkozva eddig elzárták a nemzetközi verseny elől, hivatkozva az EU alaptörvényének arra a cikkelyére, amely lehetővé teszi, hogy biztonsági megfontolásból a hadiiparra nem vonatkoznak az EU általános versenyjogi szabályai. Az EU illetékesei szerint Európában a hadiipari beszerzések értékének nagyjából felére érvényes ez a kivétel.

A megállapodás a tervek szerint 2006 júliusban lép életbe, s az EU egyebek mellett azt várja tőle, hogy a verseny éleződése révén hatékonyabbá válik az egyébként szűkös honvédelmi források felhasználása.

Az Európai Unió évente 160-180 milliárd eurót költ honvédelemre, ami kevesebb, mint fele az Egyesült Államok honvédelmi kiadásainak.

A piaci liberalizáció egyszersmind hozzájárul ahhoz, hogy európai hadiipari cégek páneurópai szövetséget alkotva eredményesen vegyék fel az versenyt az amerikai hadászati cégekkel. Jelenleg a világ tíz vezető hadiipari cégéből hét amerikai: a vezető négy amerikai csoport - Lockheed, Boeing, Northrop Grumman, Raytheon - hadiipari értékesítésből származó összevont árbevétele 105,4 milliárd dollár volt tavaly. Ez több mint a duplája annak, amit a négy legnagyobb európai konszern, a BAE Systems, az EADS, a Thales és a Finmeccanica forgalmazott tavaly.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.