Az emberiség lelke

Jeanne Moreau francia színésznőt, aki az Europa Cinemas és az európai kulturális miniszterek konferenciájára, valamint Francois Ozon legújabb filmjének díszbemutatójára jött Budapesre, arról kérdeztük, miért kezeli személyes ügyeként az európai kultúra megőrzését.

- Színésznő vagyok, a mozi életem fontos része. Sőt az életemnél sokkal fontosabb nemzetközi ügy. Az európai kultúra megőrzése közös érdekünk. Ez az alapja a filmművészetnek is. Az amerikaiak elfelejtik, hogy a nagy stúdióikat a húszas és a harmincas években Európából kivándorolt embereknek köszönhetik. A kultúra az emberiség lelke, a pénz csak a gyomra. Hiába mondja több kulturális miniszter, hogy a jó kultúrához pénz kell. A lényeg, hogy a kultúra fegyver, amely legyőz minden agressziót. Nem véletlen, hogy nácik is könyveket égettek anno.

- Legújabb filmjét, Az utolsó napjaimat Francois Ozonnal készítette. Valóban ő a fiatal francia film fenegyereke?

- Ez leegyszerűsítő jelző, Ozon összetettebb személyiség. Igaz, provokatív művész. S nyíltan vállalja homoszexualitását. Hogy vannak, akik ezért fenegyereknek tartják, az az ő bajuk.

- A filmművészet számos nagy újítójával dolgozott együtt. Forradalmat csináltak.

- Nem így éltem meg a dolgot. Színházi színésznő voltam a Comédie Francaise-nél. Mielőtt Louis Malle megtalált volna a filmjéhez, már tíz éve filmeztem Jean Gabinnel, Jean Marais-val. Amikor Malle megkeresett, az ügynököm azt mondta, ne kezdjek egy amatőrrel, aki még életében nem dolgozott színészekkel. Évekkel később az Express magazinban írták le először azt, hogy új hullám. Az ember benne van egy forradalomban, de nem érzi annak, csak ha már elmúlt.

- Truffaut Jules és Jimje ma is ikonikus mű. Mit gondol, miért?

- Megvan a titka, de senki sem fogja megfejteni. Hívjuk most bájnak, kecsességnek. Amikor forgattuk a filmet, éreztem, hogy valami egészen különleges készül. Gyönyörű volt.

- Welles, Bunuel, Wenders - néhány név azok közül, akikkel együtt dolgozott. Kivel volt a legmeghatározóbb a kapcsolata?

- Ha egy nőt megkérdez, ki volt a legjobb szeretője, és válaszol rá, akkor ott nagy problémák vannak, az egy nagyon unalmas személyiség. Ha szeretsz valakit, nem tudod megmagyarázni az okát. Ők mind-mind az életem részei, mindegyiküktől kaptam valamit. Munkamódszerük különbözött, erről napokig tudnék beszélni, de érzelmileg nagyon jó barátok voltak. Kivétel Loius Malle, akitől szerelmet is kaptam.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.