Az EU kiszoríthatja a "másolt" gyógyszereket

Tárgyalást kezd az Európai Bizottsággal az Európai Unió több új tagállama, köztük Magyarország, arról, hogy időleges felmentést kapjanak egy uniós jogszabály alól, amely megakadályozná gyógyszergyáraikat, hogy tízéves védettségi időszaknál korábban piacra dobhassanak úgynevezett generikus, azaz a védett eredeti termékkel megegyező hatású, ám annál lényegesen olcsóbb gyógyszereket - értesült a European Voice című brüsszeli hetilap.

Az unió alig néhány héttel a tíz ország tavaly májusi csatlakozása előtt fogadta el az eredeti gyógyszereket védő jogszabályt, amely most lépett életbe, és kötelezően érvényes minden tagállamra. Az érintett új tagok azt szeretnék elérni, hogy utólag még jó ideig kivételt kapjanak a szabályozás alól, hiszen az előírásról még nem szavazhattak, és a generikus termékeket az előírtnál korábban értékesíthessék. A tiltás ugyanis igen súlyos nehézségeket okozhat az itteni gyógyszergyáraknak, és komolyan megterhelné az új tagok egészségügyi költségvetését is. Nyáron Brüsszel már elutasította hét ország - Lengyelország, Magyarország, Málta, Ciprus, Szlovákia, Szlovénia és Lettország - tízéves mentességi kérelmét. A European Voice ugyanakkor úgy tudja: a bizottság most Lengyelországgal, Magyarországgal, Lettországgal és Máltával hajlandó tárgyalni a kérdésről.

A negyedik legnagyobb német generikus gyógyszert gyártó céget, a Betapharmot várhatóan az izraeli Teva Pharmaceutical Industries vásárolja meg. A Die Welt értesülése szerint a Teva 350 millió eurót fizetne a Betapharm tulajdonosának, a brit 3i Group befektetési csoportnak, amely három hete keres vevőt.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.