A nemzet nem zászló vagy kard

Az EU válságközeli helyzetben van, óvatosan az adócsökkentéssel, és társadalmi vitát a nemzeti fejlesztési tervnek. Ezek voltak az MSZP Társadalompolitikai Tagozata hétvégi tanácskozásának legfontosabb mondatai.

A Jelen és jövő című tanácskozáson - Galló Béla megnyitója után - Balázs Péter, az Európai Unió kereskedelmi főigazgatóságának helyettes vezetője arról beszélt, hogy az uniós alkotmány elutasításával éppen annak kidolgozója, Franciaország "verte orrba" Európát, és az unió ma már - ha nem is menthetetlen, de - válságközeli állapotban van. A helyzeten a közös költségvetés mihamarabbi elfogadása segíthet. A sok új tag megfekszi Európa gyomrát, pedig a munkaerő szabad mozgását még nem is engedélyezték. Az is látható, hogy amelyik nyugat-európai cég ma az unió keleti államaiba költözik, hazájában azonnal leárulózzák. Balázs szerint a legnehezebben megemészthető gombóc Lengyelország, ellenben Horvátország érkezését a csapat meg sem fogja érezni. Balázs azzal folytatta, hogy az EU elnehezült, elhájasodott, ennek megfelelően a kelleténél lassabban reagál. A versenyképesség növelése, a bővítés folytatása lehet a kiút, de abban senki se reménykedjen, hogy befizetők és a kedvezményezettek jogai azonosak lesznek. Málta sosem lesz egyenlő Németországgal - jelentette ki.

Nincs szabad piacgazdaság Európában - ezzel a mondattal már Szanyi Tibor nyitotta hozzászólását. A GKM politikai államtitkára szerint avíttá vált az EU elitje, a bent dolgozók túl régóta és túl jól ismerik egymást, számos intézmény valóságos zsákutca, amely csak növeli a bürokráciát. Ezért Szanyi gyorsabb periódusú választásokat sürgetett a különböző uniós testületekben.

Szanyi és az utána felszólaló Szabó Lajos Mátyás is amondó volt, hogy óvatosan kell bánni az adócsökkentéssel.

Földes György felszólalásának legfontosabb mozzanata az volt, amikor többször is arra szólította fel a döntéshozókat, hogy bocsássák társadalmi vitára a nemzeti fejlesztési tervet. A Politikatörténeti Intézet főigazgatója kitért arra is, hogy az unió Amerika és Kína harapófogójába került, eközben a globalizáció vesztesei láthatóan a politikához menekülnek. Földes "nemzetszolgáló gazdaságról" beszélt, és hogy a nemzet nem lehet csak zászló vagy mások felé tartott kard. A baloldalnak el kell hitetnie, hogy tud változtatni, mert ha konzervatív fordulat jönne, az ország bezárkózna és elszigetelődne.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.